1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Газопроводът от Русия за Китай "Силата на Сибир 2" ще започне да се изгражда през 2024 г.

Свят
 

В рамките на две години Монголия очаква Русия да започне изграждането на газопровод

В рамките на следващите две години Монголия очаква Русия да започне изграждането на газопровода "Силата на Сибир 2" през нейната територия до Китай, съобщи БНР.

"Силата на Сибир 2" ще свърже сибирските находища, които снабдяват Европа - която обеща да сложи край на зависимостта си от подкрепяния от държавата "Газпром" - с Китай, където търсенето на газ нараства.

Това действие е опит на Москва да пренасочи към Азия своите газови находища, доставящи синьо гориво за Европа, съобщава "Файненшъл таймс".

Премиерът на Монголия Оюн-Ердене Лувсанамсрай заяви пред финансовото издание, че докато войната в Украйна е забавила планирането на тръбопровода, той очаква строителството да продължи.

Проектът "Силата на Сибир 2" става критичен за Русия, тъй като тя е изправена пред перспективата да загуби Европа като пазар за своя газ след нахлуването си в Украйна и обвиненията, че изпозлва енергийните си доставки като оръжие, за да създаде ценова криза.

"Проучването за осъществимост на този проект приключи и ние вярваме, че строителството ще започне през 2024 г.“, посочи Лувсанамсрай.

Защо Монголия?

Монголия, която има население от над 3,3 милиона жители на огромна територия, няма излаз на море между Китай и Русия. Лувсанамсрай каза, че обкръжението от две "суперсили" в момент на геополитически стрес създава усложнения, но че Монголия е свикнала да работи в тясно сътрудничество и с двете.

Улан Батор подписа меморандум за разбирателство с Москва през 2019 г. за проучване на тръбопровода "Силата на Сибир 2", който ще пренася до 50 милиарда кубически метра газ годишно през нейната територия.

Оюн-Ердене Лувсанамсрай посочи пред "Файненшъл таймс", че не е имало значително увеличение на натиска от страна на Русия за ускоряване на строителството на линията въпреки плановете на "Газпром" да насочи фокуса си към Азия. Шефът на "Газпром" Алексей Милер предположи, че Китай ще стане ключовият клиент на руския енергиен гигант в бъдеще.

Според монголския премиер окончателният маршрут на газопровода през Монголия "все още се обсъжда".

Кога тръбопроводът ще влезе в експолоатация?

Предвижда се 2600-километровият тръбопровод да влезе в експлоатация около 2030 г., но ръководители от енергийната индустрия смятат, че този срок може да бъде изтеглен напред, предвид необходимостта на Москва да намери пазари за своите енергийни доставки.

В петък руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че износът на газ за Китай през газопровода "Силата на Сибир" се е увеличил и ще продължи да расте в съответствие с условията на договора между двете страни. През първите шест месеца на 2022 г. износът на "Газпром" за Китай се е увеличил с 63,4%.

По предварителни данни добивът на газ възлиза на 249,7 млрд. куб. м от началото на фискалната година, отбелязвайки спад от 10,4% спрямо предходната година за същия период. Търсенето на газ на компанията на вътрешния пазар е спаднало с 1,9% през този период. Износът на газ за страните извън ОНД отбелязва спад от 33,1% в сравнение със същия период на предходната година, разкри компанията в своя Telegram Channel.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии