1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Европа подозира саботаж заради мистериозни течове на газ от руските тръбопроводи

Според говорителят на Кремъл Дмитрий Песков течовете са засегнали енергийната сигурност на целия континент

Европа се надпреварва да разследва възможен саботаж зад внезапни и необясними течове в два руски газопровода под Балтийско море, съобщи Reuters.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки каза, че течовете са причинени от саботаж, докато премиерът на Дания и Русия казаха, че това не може да бъде изключено. Но кой може да стои зад нечестната игра?

Морските власти на Швеция издадоха предупреждение за двa течa в тръбопровода „Северен поток 1“, ден след като бе открит теч в близкия тръбопровод „Северен поток 2“, което накара Дания да ограничи корабоплаването и да наложи малка зона, забранена за плаване.

И двата тръбопровода бяха горещи точки в ескалиращата енергийна война между европейските столици и Москва, която разби големите западни икономики, изпрати цените на газа до небето и предизвика търсене на алтернативни енергийни доставки.

„Днес се сблъскахме с акт на саботаж, не знаем всички подробности за случилото се, но виждаме ясно, че това е акт на саботаж, свързан със следващата стъпка на ескалация на ситуацията в Украйна“, каза Матеуш Моравецки по време на откриването на нов тръбопровод между Норвегия и Полша.

Снимка: istockphoto.com

Премиерът на Дания Мете Фредериксен каза, че не може да се изключи саботаж. "Говорим за три теча с известно разстояние между тях и затова е трудно да си представим, че това е съвпадение", каза тя.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че течовете са засегнали енергийната сигурност на целия континент.

Нито един от тръбопроводите не е изпомпвал газ за Европа по времето, когато бяха открити течовете на фона на спора около войната в Украйна, но инцидентите ще осуетят всички останали очаквания, че Европа може да получи газ през „Северен поток 1“ преди зимата.

„Унищожението, настъпило в същия ден едновременно на три низа от морските газопроводи на системата „Северен поток“, е безпрецедентно“, каза мрежовият оператор Nord Stream AG.

Въпреки че нито един не беше в експлоатация, и двата тръбопровода все още съдържаха газ под налягане.

„Газпром“ контролираната от Кремъл компания с монопол върху износа на руски газ по тръбопроводи, отказа коментар.

„Има някои индикации, че това е умишлено нанасяне на щети“, каза източник от европейската сигурност, като добави, че все още е твърде рано да се правят заключения. „Трябва да попитате: Кой би спечелил?“

Газови мехурчета от изтичане на „Северен поток 2“, достигащи повърхността на Балтийско море в района, показват смущение с диаметър доста над един километър близо до Борнхолм

Новият тръбопровод "Северен поток 2" все още не е пуснат в търговски операции. Планът да се използва за доставка на газ беше отменен от Германия дни преди Русия да изпрати войски в Украйна през февруари.

В бележка на Eurasia Group се казва, че непланираните течове в подводните тръбопроводи са рядкост.

„Множеството подводни течове означават, че нито един от тръбопроводите вероятно няма да доставя газ на ЕС през следващата зима, независимо от политическото развитие във войната в Украйна“, се казва в съобщението. „В зависимост от мащаба на щетите, течовете могат дори да означават окончателно затваряне на двете линии.“

Повреда или саботаж?

Европейските цени на газа се повишиха след новината за изтичането, като референтната холандска цена за октомври се покачи с почти 10%. Цените все още са под тазгодишните върхове, но остават с повече от 200% по-високи от началото на септември 2021 г.

Течовете се случиха точно преди церемониалното пускане на Baltic Pipe, пренасящ газ от Норвегия до Полша, централно място в усилията на Варшава да диверсифицира доставките от Русия.

Норвежкият орган за безопасност на петрола (PSA) също призова петролните компании в понеделник да бъдат бдителни за забелязани неидентифицирани дронове.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии