1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

ЕС решава за таван на цените на газа днес

Свят
 

Държавите търсят изход от задълбочаващата се криза

Въпросът как, кога и дали да се сложат тавани на цените на газа ще доминира на поредната среща на страните от Европейския съюз в сряда, пише Reuters.

ЕС, който се състои от 27 държави, планира следващия си ход, за да овладее растящите цени на енергията и да предпази потребителите от нарастващите сметки, докато Европа се насочва към зима на оскъден руски газ, криза на разходите за живот и надвиснала заплаха от рецесия.

„Трябва да намерим бързо решение, което да е приложимо за целия Европейски съюз“, каза високопоставен служител на ЕС. 

Министрите на енергетиката на ЕС се срещат в Прага в сряда, за да се опитат да дадат по-ясни инструкции какво трябва да предложи Европейската комисия като следваща спешна енергийна мярка на блока.

Но държавите все още не могат да решат какво искат.

Тъй като цените на газа са с почти 90% по-високи от преди година, повечето страни от ЕС казват, че искат таван на цената на газа, но не са съгласни с неговия модел. Някои страни, включително Германия, най-големият газов пазар в Европа, остават против тази мярка.

Испания и Португалия приложиха тази схема през юни, което помогна за ограничаване на местните цени на електроенергията. Идеята получи подкрепа сред други страни, въпреки че някои се притесняват, че може да повиши търсенето на газ в ЕС, тъй като потреблението на газ в Испания се увеличи в рамките на мярката.

Разговорите между лидерите на ЕС миналата седмица не допринесоха много за изясняване на следващите стъпки. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии