1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Компанията възложител: Над 303 млн. кВтч са пренесени по интерконектора в първите дни

БГ Бизнес
 

Търговете ще се проведат на две водещи европейските платформи - PRISMA и RBP

Над 303 000 000 kWh са пренесени по интерконектора Гърция-България в първите дни на търговска експлоатация на съоръжението. Количествата се равняват на повече от 303 GWh, считано от 1-ви октомври до 9-ти октомври включително, съобщи компанията възложител на проекта ICGB. 

Преносният оператор ICGB ще предложи месечен входен и изходен капацитет за ноември на 17.10.2022.  Търговете ще се проведат на две водещи европейските платформи - PRISMA и RBP.

182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора, и представлява пряка връзка на България с Трансадриатическия газоповод (TAP).

От 7:00 ч. на 1-ви октомври от TAP по IGB постъпват пълните обеми азерски газ по договора на българската страна с Азербайджан.

„Количествата природен газ, доставяни ежедневно от ICGB по интерконектора, осигуряват на България и по-широкия регион нов надежден източник на газ, като това ни помага да гарантираме сигурността и диверсификацията на доставките в един труден период както за отделните държави в Европа, така и за бизнеса и индивидуалните потребители“, заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас. По думите им ежедневните заявки за пренос по газопровода се изпълняват по график и експлоатацията не е срещнала никакви технически проблеми в първите дни на работа на съоръжението.

Интерконекторът с Гърция е с общ капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно, като повече от половината вече е резервиран по дългосрочни договори с продължителност до 25 г. Свободният капацитет се предлага при пълна прозрачност на две от най-големите европейски платформи. При пълна натовареност, газопроводът може да обезпечи почти цялото зимно потребление на България.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии