ЕК предлага вносни мита на китайските електромобили - колко?

Свят

През последните 12 месеца в ЕС са били внесени 440 000 електромобила от Китай на обща стойност 9 милиарда евро

 

Европейската комисия обяви днес, че ще наложи вносни мита на китайските електромобили от 17 до 38 на сто, предаде БТА. Ходът се очаква да предизвика гневната реакция на Пекин, посочва агенцията.

Снимка: BYD/ Facebook

Комисията, която определя общата търговска политика на ЕС, обяви, че новите мита вероятно ще влязат в сила от юли и ще варират спрямо различните производители. 

Така например за BYD е предвидена ставка от 17,4 на сто, за Geely - от 20 на сто, а за SAIC - от 38,1 на сто. 

За други компании, които сътрудничат във воденето от ЕК разследване за получавани незаконните държавни субсидии е предвидено мито от 21 на сто, а за тези, които не сътрудничат - от 38,1 на сто. 

Новите мита се налагат, тъй като китайските компании са по-привилегировано положение от конкурентите си, възползвайки се от незаконни държавни субсидии, се посочва в съобщение на ЕК.

Според главния икономист за Европа в Capital Economics Андрю Кънингам, цитиран от Ройтерс, ефектът от налагането на митата ще бъде ограничен в макроикономически план.

През последните 12 месеца в ЕС са били внесени 440 000 електромобила от Китай на обща стойност 9 милиарда евро, което се равнява на около 4 на сто от разходите за автомобили на европейските домакинства. 

Целта на митата не е блокирането на търговията, а ограничаване на бъдещия растеж на вноса на китайски електромобили, посочва експертът. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст