1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Продажбите на електрически и хибридни автомобили ще стигнат нов световен рекорд през 2024 г.

Продажбите на електрически и хибридни автомобили ще стигнат нов световен рекорд през 2024 г.

Очаква се 20% ръст през тази година

 

Според Международната агенция по енергетика тази година ще бъдат продадени 17 млн. автомобила, което е с над 20% повече в сравнение с 2023 г.

Снимка: iStock

Според прогнозите на влиятелната Международна агенция по енергетика (МАЕ) през 2024 г. продажбите на електрически и хибридни автомобили ще достигнат нов световен рекорд въпреки забавянето на растежа на някои пазари, съобщава Guardian. 

Базираният в Париж орган заяви, че през 2024 г. ще бъдат продадени 17 млн. електромобила с батерии и хибридни електромобили с възможност за включване към електрическата мрежа, което е с над 20 % повече в сравнение с 2023 г.

МАЕ също така заяви, че до 2030 г. повечето електрически автомобили ще струват колкото бензиновите им еквиваленти, тъй като цените ще спаднат. Tesla понижи цените, тъй като се бори да запази пазарния си дял на фона на ожесточената конкуренция от страна на китайски конкуренти като BYD, най-близкия й съперник като най-голям производител на електрически автомобили с батерии в света. 

Производителите на автомобили се оплакват, че ръстът на търсенето на електрически автомобили се забавя, което ги принуждава да предлагат отстъпки, за да се конкурират. Макар че това може да навреди на някои производители на автомобили, по-ниските цени вероятно ще ускорят прехода към електрическа енергия, смята МАЕ.

Фатих Бирол, икономистът по енергетика, който оглавява МАЕ, призна, че в някои страни продажбите са по-силни, отколкото в други, но добави, че преходът има ясен тласък.

"Вместо да затихва, световната революция в областта на електрическите превозни средства изглежда се подготвя за нова фаза на растеж", каза той.

Снимка: Eldrive

"Вълната от инвестиции в производството на батерии показва, че веригата за доставки на електрически превозни средства напредва, за да отговори на амбициозните планове на производителите на автомобили за разширяване. В резултат на това се очаква делът на електрическите превозни средства по пътищата да продължи да се увеличава бързо." 

През първото тримесечие на 2024 г. са реализирани повече продажби на електрически и плъг-ин хибриди (които комбинират бензинов двигател с батерия), отколкото през цялата 2020 г., твърди МАЕ.

Хибридите все още отделят големи количества CO2, когато са в употреба, въпреки че някои представители на автомобилната индустрия твърдят, че - ако се използват правилно - те са необходима стъпка за намаляване на емисиите, докато се подобри инфраструктурата за публично зареждане.

Някои държави са се съсредоточили върху насърчаване на въвеждането на електрически превозни средства: 4/5 от всички продадени автомобили в Норвегия през 2023 г. са били електрически. Политиките обаче варират в широки граници, като Китай и по-богатите европейски държави като цяло изпреварват останалата част от света, включително САЩ.

Според Матиас Шмид, независим анализатор, през първите три месеца на 2023 г. Обединеното кралство за първи път е най-големият пазар на електрически автомобили в Европа.

В Обединеното кралство правителството премахна субсидиите за частно закупени електрически автомобили през 2022 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии