1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

По-бърз от Ferrari? Китайската BYD, пусна електрически суперавтомобил (ВИДЕО)

По-бърз от Ferrari? Китайската BYD, пусна електрически суперавтомобил (ВИДЕО)

Той ще може да достигне максимална скорост от 309 км/ч

Китайският автомобилен производител BYD представи нов електрически суперавтомобил, който според него може да развие скорост, подобна на тази на моделите от висок клас, произвеждани от гиганти в индустрията като Ferrari, съобщава CNBC.

Снимка: Wikipedia

Суперавтомобилът U9 ще бъде част от луксозната марка Yangwang на BYD, която беше представена едва миналата година и досега е пуснала на пазара два други автомобила.

Според BYD U9 ще може да достигне максимална скорост от 309,19 км/ч. Освен това ще може да ускорява до 100 километра в час за 2,36 секунди.

Това е съпоставимо със суперавтомобилите, произвеждани от отдавна утвърдени марки като Ferrari, чийто хибриден модел SF90 Stradale може да ускори до 100 километра в час за 2,5 секунди, според уебсайта на компанията. 

Цените на U9 ще започват от 1,68 милиона китайски юана (233 424 долара), а доставките ще започнат това лято, се казва в съобщение за пресата на BYD.

Както и при предишните автомобили на BYD, U9 ще има литиево-желязо-фосфатна батерия, известна още като LFP - този тип захранващи блокове стават все по-популярни сред производителите на електромобили, тъй като не изискват скъпи метали като кобалт, което ги прави по-евтини. Китай е ключов пазар за производството на LFP. 

BYD заяви по-рано тази година, че през 2023 г. ще произведе малко над 3 млн. превозни средства. Малко над половината от тях, или 1,6 млн., са пътнически автомобили само на батерии, а 1,4 млн. са хибридни автомобили. Голяма част от автомобилите на BYD са в по-нисък ценови диапазон, като някои от най-популярните автомобили на компанията започват от 73 800 юана. 

Макар че основното производство и продажби на BYD са съсредоточени в Китай, компанията си е поставила за цел глобално разширяване. Миналата година тя заяви, че ще открие първия си завод в Европа, а унгарското правителство потвърди в понеделник, че министър-председателят Виктор Орбан се е срещнал с ръководителите на BYD през уикенда, за да обсъдят плановете за производствен завод.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии