1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Domino's обмисля да продаде бизнеса си в Русия

Свят

Освен това компанията управлява франчайза на Domino's в Турция, Азербайджан и Грузия

Компанията, която управлява франчайза на Domino's в Русия, обмисля да продаде бизнеса си там 10 месеца след началото на войната в Украйна, съобщава BBC.

Снимка: iStock

Компанията DP Eurasia, която притежава франчайза за Domino's в Русия, е една от шепата западни фирми, които не са спрели или премахнали услугите си там до сега.

Фирмата, листвана на лондонската борса, заяви, че "оценява присъствието си в Русия".

„Компанията обмисля различни варианти, които могат да включват продажба на нейните руски активи.“

DP Eurasia има 171 ресторанта Domino's в Русия. Тя притежава 68 от обектите, докато 103 са франчайз на местни оператори.

Освен това компанията управлява франчайза на Domino's в Турция, Азербайджан и Грузия.

Снимка: istockphoto.com

В дните след нахлуването на Русия в Украйна на 28 февруари 2022 г. DP Eurasia заяви, че е „твърде рано да се определят възможните последици за руския бизнес на групата“.

Впоследствие фирмата заяви: „Безопасността и благосъстоянието на всички служители и клиенти на групата остават неин основен приоритет и DP Eurasia е шокирана и натъжена от конфликта и ефекта, който има върху всички невинни цивилни в региона.

Снимка: iStock

Припомняме, че редица западни компании за бързо хранене в Русия прекратиха дейността си, когато избухна войната.

McDonald's затвори своите 850 ресторанта, позовавайки се на "хуманитарната криза" и "непредвидимата работна среда", причинени от войната в Украйна. По-голямата част от веригата беше купена от руския бизнесмен Александър Говор, който ребрандира ресторантите „Вкусно и Точка“, което се превежда като „Вкусно и това е“.

KFC-собственик Yum! Brands, която притежава и Pizza Hut, напусна руския пазар, продавайки сайтовете си на местни фирми, които вече управляваха франчайзи там.

Рапърът и милиардер Тимати купи бизнеса на Starbucks  в Русия и го преименува на Stars Coffee, с ново лого, което все още включва изображение на жена със звезда над главата.

Restaurant Brands International, който притежава Burger King, работи в Русия чрез съвместно предприятие. Компанията заяви, че е искала да спре търговията, но руският франчайз оператор на 800 ресторанта е „отказал“ да ги затвори.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии