1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

До 48 часа: Япония изпуска в океана пречистената вода от “Фукушима”

До 48 часа: Япония изпуска в океана пречистената вода от “Фукушима”

Повече от десетилетие Япония събира и съхранява замърсената вода в резервоари, но местата за това са изчерпани

Въпреки съпротивата на съседните държави, Япония ще започне да изпуска в Тихия океан обработена радиоактивна вода от пострадалата от цунами ядрена централа "Фукушима", информира BBC. 

Решението идва седмици след като ядреният надзор на ООН одобри плана. 

Откакто през 2011 г. цунамито разруши централата, са се натрупали около 1,34 млн. тона вода, достатъчни да запълнят 500 басейна с олимпийски размери.

Снимка: Reuters

Водата ще бъде освобождавана в продължение на 30 години, след като бъде филтрирана и разредена.

Властите ще поискат от оператора на централата "незабавно да се подготви" за започване на изхвърлянето на 24 август, ако метеорологичните и морските условия са подходящи, заяви японският министър-председател Фумио Кишида след заседание на кабинета.

Кишида посети централата на 20 август 23 г., което породи спекулации, че изхвърлянето е предстоящо.

Правителството заяви, че изпускането на водата е необходима стъпка в дългия и скъп процес на извеждане от експлоатация на централата, която се намира на източното крайбрежие на страната, на около 220 км североизточно от столицата Токио. 

Повече от десетилетие Япония събира и съхранява замърсената вода в резервоари, но местата за това са изчерпани.

Цунамито от 2011 г., предизвикано от земетресение с магнитуд 9,0, се смята за най-тежкото ядрено бедствие в света след Чернобил.

Малко след това властите създават зона за отчуждаване, която се разширява с изтичането на радиация от централата и принуждава повече от 150 000 души да се евакуират от района.

Планът за изпускане на вода от централата предизвика тревога в цяла Азия и Тихия океан, след като беше одобрен от японското правителство преди две години. 

Планът беше одобрен от ядрения надзор на ООН, който заключи, че въздействието върху хората и околната среда ще бъде незначително, но рибарите в региона все още се опасяват, че изхвърлянето на пречистената вода повлияе на техния улов и ще засегне поминъка им. 

Снимка: Reuters

Tepco филтрира водата, за да отстрани повече от 60 радиоактивни вещества, но водата няма да бъде напълно освободена от радиация, тъй като все още ще съдържа тритий и въглерод-14 - радиоактивни изотопи съответно на водорода и въглерода, които не могат да бъдат лесно отстранени от водата. Експертите обаче смятат, че те не представляват опасност, ако не се консумират в големи количества, тъй като излъчват много ниски нива на радиация.

Планът предизвика вълнение в съседните държави, като Китай е най-яростният противник. Той обвини Япония, че третира океана като своя "лична канализация".

Южна Корея обаче подкрепи плана и обвини протестиращите във всяване на страх.

Снимка: Reuters

Хората, които живеят във и около Фукушима, също не са убедени, че пречистената вода ще бъде безопасна, а много рибари в страната се опасяват, че изпускането ще засегне поминъка им.

И Южна Корея, и Китай забраниха вноса на риба от района на Фукушима.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии