1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Държави, които не знаете, че съществуват

Държави, които не знаете, че съществуват

Повечето от тях са райски кътчета

С толкова много държави в света, трябва да сте доста голям маниак на географията, за да знаете за всяка една от тях. Но всяка страна има история и някои от тези, за които никога не сте чували, имат невероятно богата история, пълна с радикални лидери, които неуморно са се борили за независимост.

Има обаче няколко държави с малко световно признание – някои от тях са красиви тайни райски места, някои от тях са обезпокоени от разклатени икономики, а някои от тях са в много реална опасност буквално да потънат в океана и да бъдат изгубени завинаги. Но всички те носят свой собствен флаг и всичките им граждани имат свои собствени уникални набори от обичаи и практики..

Науру
 
Бивша колония на Германската империя, Науру е малък остров с форма на картоф в южната част на Тихия океан. Малко над 10 000 души живеят на острова от 8,1 квадратни мили. По площ това е третата най-малка държава в света след Монако и Ватикана.
 
Въпреки че някога е бил наричан приятен остров, сегашното състояние на нещата в страната вероятно няма да се отрази на името. В началото на 70-те години на миналия век тя можеше да се похвали с най-високия доход на глава от населението от всяка суверенна държава в света, което се дължи до голяма степен на добива на фосфати. Но след като запасите от фосфат бяха изчерпани, парите пресъхнаха и околната среда остана почти напълно унищожена. Страната сега е сянка на предишното си аз и се е превърнала в известен център за укриване на данъци и незаконно пране на пари.

Непознати държави

Тувалу

С население малко под 11 000 и обща площ от 10 квадратни мили, Тувалу е четвъртата най-малка държава в света. Полинезийската нация се състои от три рифови острова и шест истински атола, разположени по средата между Австралия и Хавай. Приходите на правителството до голяма степен произтичат от продажбата на лицензи за риболов, както и от отдаването под наем на нейния изключително печеливш уеб домейн, който се оказва .tv. Чрез продажбата на този домейн на компании от цял свят, които виждат .tv като възможност за популяризиране на телевизионна услуга, Тувалу умело успя да реализира печалба въпреки изоставащата икономика.

Плашещо е, че поради изменението на климата, покачващите се морски нива могат да доведат до потапянето на тези острови през следващите години,пише mapquest.com. И въпреки опитите на правителството да привлече вниманието към проблема, гласът на Тувалу всъщност не се чува в световната общност.
 
Кирибати
 
Кирибати е група от 33 малки острова в централната част на Тихия океан. Въпреки че, когато се комбинират, общата им площ е приблизително колкото Ню Йорк, островите са толкова разпръснати, че отнема шест часа, за да се лети от първия остров до последния. Това е единствената страна в света, която има земя и в четирите полукълба (северно, южно, източно и западно) и много от островите се намират само на сантиметри над морското равнище.
 
Поради тази причина много от домовете в Кирибати са построени на кокили в плитките рифове. Въпреки това, подобно на Тувалу, президентът на страната заяви, че някои от островите се свиват. Това накара някои граждани да потърсят убежище в Нова Зеландия.
 
Палау

Разпръснат на 250 острова, Палау споделя морски граници с Индонезия, Филипините и Федералните щати на Микронезия. Страната първоначално е била заселена преди около 3000 години от мигранти от Филипините, но в миналото е претърпяла чуждестранна окупация от Германия, Великобритания и САЩ, въпреки че Палау в крайна сметка получи независимост, те все още разчитат силно на щатския долар като валута.

В сравнение с другите тихоокеански островни държави, Палау е сравнително голям и се отличава с красиво разнообразна екосистема. Със сигурност има какво да изследвате в целия малък архипелаг, но тъй като полетите до страната обикновено тръгват само от малка шепа летища, много чужденци не го виждат като полезно пътуване поради всички отклонения.
 
Абхазия

По отношение на характеристиките, които определят една държава, Абхазия има свои собствени граници, ясно етническо население, функциониращо правителство, армия, национална банка и свои паспорти. Въпреки това, за над 90% от света, той все още се смята за провинция на Грузия - страната, от която се бори за независимост в кървава война в началото на 90-те години. В исторически план Абхазия е повече или по-малко независима нация повече от 1000 години.
 
Между девети век и 1008 г. сл. н. е. тя действа като суверенно кралство, преди да бъде включена като част от Грузия и по-късно Русия. Когато СССР се разпадна, гражданите на Абхазия обявиха връщане към своите средновековни граници, движение, което предизвика свирепа война с Грузия, която доведе до широкомащабно етническо прочистване от двете страни. За да избегнат сраженията, повечето грузинци са избягали от Абхазия, докато повечето абхазци са избягали от Грузия. Абхазия се обяви за независима държава през 1999 г. и те продължават да поддържат това твърдение днес.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии