Аудио разкрива последните думи на екипажа на Аполо 1 (ВИДЕО)

Аудио разкрива последните думи на екипажа на Аполо 1 (ВИДЕО)
 

Пожар в пилотската кабина уби екипажа, участвал в мисията

 

Аудио разкри какво се е случило в пилотската кабина на катастрофалната мисия Аполо 1. Мисията трябваше да стартира на 21 февруари 1967 г. и НАСА провеждаше репетиции за изстрелването преди историческата експедиция.

По време на една от репетициите на 27 януари се случи бедствие, в пилотската кабина избухна пожар. Това уби всички трима членове на екипажа на борда; командващ пилот Гюс Грисъм, старши пилот Ед Уайт и пилот Роджър Б. Чафи.

Последващото разследване установи, че причината за пожара е искра, която се е разпространила до запалим найлонов материал в кабината, както и кислородната атмосфера под високо налягане в командния модул.

Не само това, но също така беше установено, че мисията първоначално не е била счетена за високорискова, пише Unilad.

Аудиото от вътрешността на пилотската кабина разкри последните комуникации на екипажа.

Аудиото е снето от микрофон, който е бил носен от един от екипажа и публикувано в Twitter от акаунта @Morbidful.

На него може да се чуе астронавт да казва: "Хей! Има пожар в пилотската кабина." Няколко секунди по-късно се чува втори глас, който казва: „Имаме сериозен пожар“.

След това астронавтите могат да бъдат чути да викат за няколко секунди, преди аудиото най-накрая да спре.

Координираният архив на данните за космическите науки на НАСА съобщи, че последната комуникация от екипажа е приключила „17 секунди след първата индикация за началото на пожара“.

Люкът беше отворен около пет минути по-късно. За съжаление това се оказа твърде късно за тримата членове на екипажа на борда.

Бизнес Видео Подкаст