1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Кисело мляко на Марс: 4 българки измислиха начин за подквасването му в Космоса (ВИДЕО)

Кисело мляко на Марс: 4 българки измислиха начин за подквасването му в Космоса (ВИДЕО)

Една лъжичка от българското кисело мляко носи поне 1 млн. живи добри бактерии

Вече повече от 46 години в Космоса звучи песента „Излел е Дельо хайдутин“. Скоро, заедно с българската народна музика, сред звездите може да има и българско кисело мляко.

Лактобацилус Булгарикус и млечно киселите бактерии могат да помогнат на космонавите да бъдат здрави.

Една лъжичка от българското кисело мляко носи поне 1 млн. живи добри бактерии, които ще подпомогнат не само храносмилателните процеси, но и всички други физиологични клетъчни процеси, които имат пряко отношение към здравния статус“, казва проф. Светла Данова в предаването "Преди обед". 

Снимка: Уикипедия

Това е важно, защото там горе, почти всичко е различно. По думи на проф. Данова в Космоса се променя целия микробиом не само заради ограничените храни, но и заради затвореното пространство и липсата на нормален душ, защото кожата е най-големият човешки орган.

Снимка: Уикипедия
Чия е идеята за българското кисело мляко в Космоса? 

Идеята за българско космическо мляко е на 4 успешни българки, които живеят в различни краища на света.

Изабела Шопова, автор и пътешественик, е прекосявала пустини и е нощувала на Антарктида, а понастоящем живее в Бризбън, Австралия.

На същия континент, в Сидни се е настанила д-р Диана Богева, бивш журналист и настоящ изследовател на храните.

В Азия е Мария Йотова, преподавател по културна антропология във втория по големина университет в Япония.

А в София е позиционирана професор Светла Данова от Института по Микробиология към БАН. Тя завежда лаборатория по млечно кисели бактерии.

Онова, което ги събира е любовта към България. Киселото мляко се оказва интерес за изследване от страна и на четирите.

Марс на Земята  

От малка Изабела мечтае да стане астронавт. Мечтата ѝ се сбъдва преди 2 години, когато постъпва в програма по аналогова астронавтика. Това са симулации на нашата планета, които имитират марсианки космически мисии на Земята, на места, които най-добре наподобяват условията на червената планета.

Мисията, на която отива Изабела е в пустинята Юта в САЩ. Екипажът е съставен от 6 жени.

„Всеки беше дошъл от различни краища на света, с различни проекти, които да тества“, казва Изабела.

Българският проект, подготвен от 4-те дами, е за приготвяне на кисело мляко в Космоса. За да си го приготвят, космонавтите трябва да използват сухо мляко, лютинизирани бактерии и постоянна температура.

„Мислех, че ако го заквасвам вечер в микровълновата фурна, докато екипажът спи, на сутринта ще имаме кисело мляко. За съжаление, това не стана. Нощем температурите падат много, фурната беше монтирана на външната стена на сградата“, разказва тя.

Снимка: Уикипедия

Все пак Изабела открива топло място при тръбите на парното под леглото си. Експериментът е успешен и всяка сутрин екипажът се наслаждава на киселото мляко, защото менюто в Космоса се състои предимно от дехидратирани храни, които се рехидратират с вода.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии