Бактерия е мутирала на Международната космическа станция, астронавтите притеснени

Бактерия е мутирала на Международната космическа станция, астронавтите притеснени

Според проучвания бактерията се свързва с „тежка клинична инфекция“

 

Бактериите са нещо, с което повечето от нас влизат в контакт доста често и макар повечето от тях да са безвредни, понякога могат да се окажат опасни. Един вид, който може да причини заболяване, е Enterobacter bugandensis - нещо, което беше открито на Международната космическа станция през 2018 г.

Според предишни проучвания бактерията се свързва с „тежка клинична инфекция“. Когато беше открит за първи път на МКС, бяха докладвани пет щама, но по-нататъшни изследвания оттогава установиха, че има 13 щама на мултирезистентните бактерии, пише Unilad.

Микробите и бактериите, които живеят с астронавтите на МКС, играят решаваща роля за влияние върху тяхното благосъстояние и здраве, така че когато потенциално вредна бактерия започне да мутира - това определено е причина за безпокойство.

МКС се описва като притежаваща „силно контролирана среда, характеризираща се с микрогравитация, повишени нива на CO2 и повишена слънчева радиация“, но това не спира микроорганизмите да заемат пространството.

Всъщност се смята, че някои микроорганизми, изложени на микрогравитация, „могат да придобият антибиотична резистентност и повишена вирулентност чрез бързи мутации и хоризонтален генен трансфер“. Твърди се, че Enterobacter bugandensis е намерил „ниша“ в МКС и се е разграничил от своите земни събратя, пише НАСА.

Според проучване, публикувано през март тази година, бактерията е опортюнистичен патоген. Това означава, че ще причини заболяване при човек само ако той вече се бори с болест или има отслабена имунна система по други причини. Това не е необичайно при астронавтите, които са били в космоса за продължителен период от време.

В името на здравето на астронавтите е важно учените да знаят как бактериите могат да мутират, когато са в космоса - нещо, което проучването се надяваше да разбере.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст