1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

АЦБ предприе най-голямото лихвено увеличение от 1995 г.

Свят

От АЦБ мотивираха решението си със засилването на инфлационния натиск в Обединеното кралство и Европа

Английската централна банка (АЦБ) предприе сериозен ход и повиши основния си лихвен процент с 50 базисни пункта. Това е най-голямото единично увеличение от 1995 г. насам, предават световните агенции. АЦБ бе сред първите големи регулатори, които започнаха да повишават лихвите още миналия декември.  

На заседанието си на 4 август 8 от всички 9 членове на Комисията по парична политика към банката са подкрепили ръст на основните лихви от 50 б.п. до размер от 1,75%.

От АЦБ мотивираха решението си със засилването на инфлационния натиск в Обединеното кралство и Европа. Този ход е в съответствие с очакванията на пазарите и анализаторите, които се бяха подготвили с действия в опит да бъде контролирана най-високата от 40 години насам инфлация в страната.

„Това до голяма степен отразява почти удвоените цени на едро на газа спрямо май, поради намалелите доставки на газ от Русия за Европа и риска от по-нататъшни ограничения“, посочиха от Комисията.

Ръстът на британската икономика се забавя. Скорошното поскъпване в цената на газа доведе до още едно значително влошаване на перспективите като очакванията са Великобритания да навлезе в рецесия от четвъртото тримесечие на тази година, предупреждават от АЦБ.

Английската централна банка прогнозира инфлацията в страната да достигне пик от 13,3% през октомври и да остане завишена през по-голямата част от 2023 г., преди да падне до целта от 2% през 2025 г.

На последното си заседание през юли управителят на АЦБ Андрю Бейли предупреди, че ще бъде по-решителен в действията си, ако се налага. По време на речта си тогава той заяви ангажимента на АЦБ към връщането на инфлацията до 2%.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии