1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

81-годишни жени обиколиха света за 80 дни

81-годишни жени обиколиха света за 80 дни

Двете приятелки заложили на приключението

Две най-добре приятелки от Тексас доказват, че приключенията нямат възрастова граница – дори когато си на 81. Ели Хамби, документален фотограф, и Санди Хейзлип, лекар и лектор, обиколиха света за 80 дни, пътувайки от плажовете на Бали до пустините на Египет.

Осемдесетгодишните баби започнаха амбициозното си приключение на 11 януари, според блога, който двете използват, за да документират пътуванията си.

Първата им спирка беше място, което се изплъзва дори на много опитни пътешественици: Антарктида. За да стигнете до най-южния континент, първо трябва да преминете през прохода Дрейк, известните бурни води между южния край на Южна Америка и Южните Шетландски острови на Антарктика.

„В продължение на почти два дни ние се клатехме и търкаляхме, подхлъзвахме и плъзгахме през прохода Дрейк“, каза Хамби в интервю за CNN. „Но когато стъпихме на земята на Антарктика, забравихме всичко това“, спомня си тя. „Красотата на Антарктида е просто невероятна да видиш пингвините, айсбергите и ледниците – просто това беше невероятно.“

Снимка: Facebook

От това първо начинание двете са посетили 18 държави на всичките седем континента, често облечени в еднакви тениски. Те също така натрупаха любящи последователи в социалните медии, които проследяват „пътуващите баби“ в TikTok, Instagram и Facebook.

Хазелип каза пред CNN, че се е запознала с Хамби, след като съпругът й починал през 1999 г. Преди смъртта си той „посади семето в сърцето ми, че трябва да започнем да водим внуците си на мисионерски пътувания през лятото“, каза тя. Това я доведе до медицинската мисия в Замбия, проект, управляван от Хамби и нейния съпруг в Южна Африка.

Двете дами се сближиха заради общия си интерес към пътуването и ангажимента да дадат приоритет на уникалните преживявания пред комфорта и удобствата, докато са в чужбина.

Хейзлип казва, че идеята за тяхното пътуване е възникнала няколко години преди всеки от тях да навърши 80 години. „Просто прегърнах идеята, защото преди това бяхме пътували заедно в чужбина“, каза тя. „И така, около четири години преди да навършим 80, един ден й споменах: „Ели, не би ли било забавно да обиколим света за 80 дни на 80 години?““

През последните три месеца двете баби са яздили камили в Египет, срещали са слонове в Бали, танцували са в Непал и са наблюдавали Северното сияние във Финландия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии