4 държави останаха без ток: Какво доведе до електрическия колапс на Балканите?

Свят

Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина и Албания останаха без ток на 21.06.2024 г.

 

Властите в Черна гора твърдят, че причината за регионалната повреда в електроенергийната система е резултат от високо натоварване и увеличение на дневното потребление и високи температури, а международно разследване на официалната Европейска асоциация на преносните системи ще установи откъде са тръгнали проблемите.

Снимка: iStock

Цяла Черна гора, с изключение на част от северния регион, голяма част от Хърватия, Босна и Херцеговина и Албания останаха без ток на 21.06.2024 г.

В първите съобщения някои регионални медии обявиха, че Черна гора е отговорна за предполагаемия колапс в региона, а след това казаха, че причината е проблем на границата между Албания и Гърция.

Албанският министър на енергетиката Белинда Балуку потвърди, че е имало повреда в интерконектора между Албания и Гърция и че е чувала за подобни обстоятелства в Черна гора и части от Хърватия и Босна, съобщава Reuters, цитирана от „Денар“.

Хърватските власти, както съобщават местните медии, официално обявиха, че теоретичен срив може да удари цяла Европа, тъй като енергийните системи са взаимосвързани и че е безотговорно да се правят каквито и да било предположения преди официалното разследване от европейски органи, което обикновено продължава шест месеца.

„Свидетели сме на регионален колапс на електроенергийната система и да обвиняваме Черна гора за това би било изключително погрешно. Проблемът възникна в следствие на много голямо натоварване, увеличаване на дневното натоварване и много високи температури. Всичко това води до факта, че електроенергията не може да бъде предадена по качествен начин и стигаме до това, което се случи днес“, каза министърът на енергетиката и минното дело Саша Муйович в официалното си обръщение към медиите.

Черногорската "Електропреносна система" (CGES) официално обяви на пресконференция около 16:00 часа, че всички градове са получили електричество в 12:25 часа на 21.06.

Електричеството постепенно беше възстановено час след срутването.

Снимка: Pexels

В първото изявление след инцидента Муйович официално обясни на "Vijesti", че при висока температура, веднага се случва, че въздушното охлаждане на въздуховодите е слабо. Това, както той каза, води до голямо натоварване и висока температура, което води до падане и счупване на линията и след това създава натоварване на другата линия.

„Лошото е, че към момента на повредата всички консуматори останаха включени. Надяваме се, че в момента на свързване няма да има голямо натоварване и това да не доведе до нови прекъсвания“, каза Муйович.

Изпълнителният директор на CGES Иван Асанович, малко след аварията, официално каза за "Vijesti", че в резултат на смущението в регионален мащаб е имало прекъсване на електрозахранването в цялата област на Черна гора, с изключение на север. Той посочи още, че бедствието е имало и в съседните страни - Албания, Босна и Херцеговина и значителна част от Хърватия.

Бизнес Видео Подкаст