1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,986.0

Историческа година: Повече от 50 страни в света отиват на избори през 2024 г.

Историческа година: Повече от 50 страни в света отиват на избори през 2024 г.

Ще оцелее ли демокрацията в най-големите световни икономики?

Повече от 50 страни по света с общо население от около 4,2 милиарда души ще проведат национални и регионални избори през 2024 г. Очаква се това да бъде най-голямата изборна година в историята, включваща избори в седем от десетте най-населени нации в света.

САЩ се подготвят за президентски избори и избори за Камарата на представителите през ноември, които може да повторят историята от 2020 г., ако президентът Джо Байдън се изправи лице в лице срещу своя предшественик Доналд Тръмп, казва Forbes USA.

Снимка: Ройтерс
Индия, най-голямата демокрация в света, ще проведе общи избори някъде преди юни, на които индуистката националистическа партия Бхаратия Джаната на министър-председателя Нарендра Моди ще се опита да си осигури трети мандат срещу коалиция от опозиционни регионални и национални партии, наречена Индийски национален приобщаващ алианс за развитие ( ИНДИЯ).

Бангладеш проведе едни от първите големи избори за годината на 7 януари, като министър-председателят Шейх Хасина на практика си гарантира пети мандат без много проблеми, тъй като основната опозиционна националистическа партия на Бангладеш избра да бойкотира изборите.

Снимка: EPA

Тайван ще следи отблизо с изборите, насрочени за 13 януари, тъй като демократичният остров е изправен пред нарастващи заплахи от Китай, който с еопитва да го обяви за част от своята територия.

Снимка: Reuters
Индонезия и Пакистан, съответно четвъртата и петата по население държави в света, ще проведат общи избори през февруари, като Джакарта ще търси нов лидер, тъй като президентът Джоко Видодо няма право на трети мандат, докато Исламабад се надява да излезе от конституционна криза, която доведе до свалянето и затварянето на бившия министър-председател Имран Хан.

ЮАР, една от най-големите икономики в Африка и член-основател на алианса БРИКС, ще проведе избори някъде след май, като Африканският национален конгрес на президента Сирил Рамафоса се надява да продължи непрекъснатото си задържане на власт от края на апартейда през 1994 г.

Мексико ще проведе общи избори през юни, когато е почти сигурно, че ще избере първата си жена лидер, тъй като „любимката“ на настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор Клаудия Шейнбаум ще се изправи срещу Ксочитл Галвес, който ръководи коалиция от опозиционни партии.

Снимка: iStock

Големите избори през 2024 г. няма да бъдат ограничени само до националните държави, тъй като Европейският съюз ще проведе парламентарни избори през юни на фона на опасения от възраждане на десните партии на континента, казва още Forbes. Резултатът може да окаже значително влияние върху продължаващата подкрепа на Европа за Украйна във войната й срещу Русия, тъй като няколко десни партии в Западна Европа се противопоставиха на предоставянето на продължаваща помощ за военните усилия на Киев.

Голямото число

945 милиона. Толкова бяха регистрираните гласоподаватели в Индия в началото на 2023 г. Оттогава премиерът Моди заяви, че над един милиард души ще имат право да гласуват през 2024 г., когато най-многолюдната нация в света ще даде своя глас.

Русия и Иран също ще проведат общи избори през 2024 г., но с авторитарните режими на власт не се очаква нито един от тях да бъде свободен и справедлив и да има промяна в ръководството на страните. Изборите обаче могат да бъдат обект на потенциален протест, тъй като са първите, които се провеждат на фона на неотдавнашните геополитически сътресения, включващи и двете страни. Иран стана свидетел на широко разпространени антиправителствени протести през 2022 г. след смъртта на 22-годишната жена Махса Амини в ръцете на полицията на страната, докато Русия видя по-малки протести и дори потенциален опит за преврат след нахлуването й в Украйна през 2022 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии