10 000 метра в земните недра: Най-дълбоките сондажи, правени някога от човек

Свят

Китайски инженери проникват в земната кора в търсене на природни ресурси

Китайски инженери направиха първа копка на нов супер дълбок сондаж, който ще проникне далеч в земната кора, а страната засилва търсенето на природни ресурси, скрити на десетки хиляди фута под земята, пише CNN. 

Снимка: Getty Images

Сондажът ще достигне 10 520 метра в земята в басейна на Съчуан в югозападен Китай, според държавната информационна агенция Синхуа. Регионът е основна зона за производство на газ и се очаква инженерите да открият там запас от природен газ.

Преди седмици Китай започна да пробива друг много дълбок сондаж, който е планиран да се простира още по-навътре в Земята с дълбочина от 11 100 метра. Този проект се намира в Таримския басейн в северозападния автономен регион на Китай Синдзян. Ако бъдат завършени проектите, те ще бъдат сред най-дълбоките сондажи, създадени от човека в света

Този рекорд понастоящем принадлежи на вече несъществуващия Колски свръхдълбок сондаж в северозападна Русия, научен сондажен проект от съветската ера, който отне 20 години за завършване и стигна до 12 262 метра (40 229 фута).

Тези дупки са по-големи дори от връх Еверест (но в обратна посока - към земята), който е висок около 8800 метра.

Дълбокото сондиране позволява на учените да разберат повече за това как се е образувала Земята, като кората действа като геоложка времева линия на формирането на света. Но има и силни търговски стимули – използване на потенциално доходоносни енергийни резерви, заровени дълбоко под земята.

И двете компании, участващи в китайските сондажи, са големи държавни петролни конгломерати.

Най-новият проект в Съчуанския басейн се управлява от PetroChina Southwest Oil and Gasfield Co, дъщерно дружество на China National Petroleum Corporation, една от най-големите държавни енергийни компании в Китай, според Xinhua.

Сондажната конструкция е от 2000 тона има за задача да проникне в повече от 10 континентални слоя. Тя може да издържи 200 градуса по Целзий и сили, 1700 пъти по-големи от тези на атмосферното налягане.

През май Sinopec Corp заяви, че е открила значителни потоци от нефт и газ в проучвателен кладенец в Таримския басейн на дълбочина от 8 591 метра  под повърхността, предаде Ройтерс.

Китай, втората по големина икономика в света и най-големият източник на въглеродни емисии в света, има огромни енергийни нужди. Китайският лидер Си Дзинпин обяви бъдещата енергийна сигурност за приоритет на националната сигурност.

Китай се превърна в световен лидер във възобновяемата енергия – той е на път да удвои капацитета си за вятърна и слънчева енергия и да постигне целите си за чиста енергия за 2030 г. пет години по-рано, според скорошен доклад.

Но също така е и най-големият източник на замърсяване на планетата и увеличава производството на въглища. САЩ са вторият по големина източник на въглеродни емисии в света.

Американският пратеник по климата Джон Кери се срещна с китайски официални лица в Пекин тази седмица и призова за по-бързи действия за справяне с климатичната криза.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст