1 USD
1.84913 BGN
Петрол
113.269 $/барел
Bitcoin
$30,115.1
Последвайте ни
1 USD
1.84913 BGN
Петрол
113.269 $/барел
Bitcoin
$30,115.1

Какви са притесненията на топ мениджърите за 2022 г.

Свят
 

Заради трудностите пред тях 72% смятат, че ще бъдат уволнени

Какво притеснява изпълнителните директори на едни от най-големите компании? Опит за отговор на този въпрос дава проучване на международната консултантска фирма AlixPartners, цитирано от Quartz.

Международните вериги за доставки са в хаос, да намериш подходящ служител става все по-трудно, а кибератаките стават все по опасни в момент, в който за компаниите е трудно да заделят средства за информационна сигурност и подновяване на компютърното оборудване.

Ще остана ли на позицията си?

Всичко това води до огромно напрежение и стрес, който рефлектира в усещането на 72% от водещите мениджъри, че ще бъдат уволнени през 2022.

Делът на отговорилите така значително нараства спрямо аналогичното проучване година по-рано, когато малко повече от половината(52%) посочиха, че очакват да им бъде посочена вратата.

Сред допитаните директори на компании с приходи от над 100 млн. долара в САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Италия, Швейцария, Китай, и Япония COVID вече не е сред водещите причини за притеснение, а по-скоро последствията от пандемията.

Големите страхове на мениджърите

От AlixPartners групират отговорите на мениджърите по следния начин:

  • 69% от тях смятат, че проблем за компанията им ще бъде свързан с нарушените вериги за доставки,
  • 62% смятат, че проблем ще бъде намирането на квалифицирана работна ръка
  • 60% от тях посочват, че лошата IT инфраструктура би направила тяхната компания уязвима.

Влизайки по-конкретно в опасенията на изпълнителните директори 12% смятат, че напредъка на конкурентите им в сферата на изкуствения интелект, автоматизацията и роботиката може да направи компаниите им по-малко атрактивни за клиентите им, 11% виждат заплаха в навлизането на нови бизнес модели и нови играчи на пазари като риск.

Тревожни мисли на топ мениджърите предизвикват и политиките на отделните страни свързани с околната среда и в социалната сфера(8%). Рязко променящата се демография и очакванията за заплащане са проблем за 7% от изпълнителните директори.

Протекционизмът и данъчната политика се изтъкват като проблем само от 5% от топ ръководителите.

По отношения на намирането на работници мениджърите са посочили, че правителствените политики относно компенсирането на работниците с различни инструменти като полагащи се обезщетения за безработица или директни плащания от държавата.

Нарастването на използване на хибридни офиси(от вкъщи, от традиционно работно място или друга точна на достъп) пък предизвика големи главоболия за IT отделите на фирми, защото хакерите успяха да експлоатират по-леко защитените мрежи и така да получат достъп до защитени данни на компаниите.

По-късно идваха сериозни искания за откуп.

Един от най-популярните такива примери беше с компанията оперираща един от най-големите горивопроводи в САЩ – „Колониъл Пайплайн“, където хакери блокираха системата за разплащане на фирмата и дори се стигна до плащане на откуп в биткойни равняващи се на 75 млрд. долара.

Нарушените веригите за доставки от своя страна се превърнаха в проблем през втората половина на година, когато икономиките започнаха рязко да набират скорост и да се правят поръчки за различни стоки.

В същото време на пристанищата, откъдето тръгваха товарите повечето работници бяха освободени заради пандемията, като тези проблеми продължават и до днес.

С други думи дори и в момента COVID да не влиза в топ притесненията на изпълнителните директори то последствията от пандемията ще са водещите предизвикателства, пред които ще бъдат изправени ръководните кадри.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии