1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0
Последвайте ни
1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0

Едно десетилетие в една графика: Илон Мъск в Туитър

Технологии
 

Как най-богатият човек в света комуникира с над 77 млн. свои последователи и само един негов туит е способен да промени съдби

Главният изпълнителен директор на "Тесла" и "Спейс Екс" Илон Мъск безспорно притежава един от най-ексцентричните и иновативни умове на нашия век. Не случайно той е и най-богатият човек на света със състояние от 220 млрд. долара.

Над 77 млн. последователи всеки ден проверяват акаунта му в „Туитър“, за да се опитат да разберат необикновените му послания, които доказаха, че могат да сринат всеки актив или да вдигнат цената му до неизмерими върхове.

Само един пример за това е публикувана снимка в социалната мрежа на кучето му от порода шиба ину, който доведе до рязко покачване на криптовалутата SHIBA. След като Мъск  разкри криптопортфейла си публично, се оказа, че няма от въпросната валута и цената и падна драстично също толкова бързо, колкото и се покачи.

Огромното му влияние върху последователите в „Туитър“, предизвика американската комисия за ценни книжа и борси (SEC) да наложи проверки на туитовете му от адвокат и  да поиска предоставяне на записи за предварително одобрение на анкетата в "Туитър", която милиардерът проведе през ноември за потенциална продажба на част от акциите си.

„Мониторингът на SEC върху Мъск премина границата на тормоз“, заявяват адвокатите на предприемача пред Ройтерс.

 Защо трябва да следим Илън Мъск?

  •  77 млн. последователи, което го прави 11-тия най-следван човек в „Туитър“. Всеки негов туит има хиляди споделяния и коментари, което означава, че той е истински лидер на мнение в технологичния свят.
  • Споделя повече от 30 туита за един ден. А постовете му обхващат широк спектър от теми, от сериозни разговори за техническите аспекти на продуктите му до безгрижни мемета.
  • Туитовете му имат истински отзвук и влияние върху криптопазара.

 От „Вижуъл Кепиталист“ изготвят огромна база данни от 15 хил. туита на тех лидера, които документират процесите в живота на Мъск в „Туитър“ от регистрацията му през 2010г. до днес.

Може би не е изненадващо, че двете основни неща, за които Мъск говори най-много, са Tesla и SpaceX. Той споменава и двете компании последователно през последното десетилетие и както показва графиката са Tesla и SpaceX, като те се редуват в светлината на прожекторите, в зависимост от това кои са пиковите моменти за компаниите по това време.

Както още показва горната графика, растежът на последователите му започва да ескалира между края на 2017 г. и средата на 2018 г., когато стана популярен в общественото съзнание.

  • Декември 2017 г.: Пост в "Туитър", че „Боринг Къмпани“ планира да пусне ограничена серия огнехвъргачка. 20 000 бройки бяха продадени, преди продуктът да бъде спрян от производство.
  • Февруари 2018 г.: На фокус е най-бързият модел електрическа кола „Тесла Роустър“.
  • Юли 2018 г.: 12 момчета и техният учител попадат в капан в пещера в Тайланд и Илон се включва сериозно в усилията да се опитат да ги спасят. Това включва неудобен — вече изтрит — туит, отнасящ се за британски пещерен водолаз, който отказа да използва мини подводницата му в спасителната акция.
  • Август 2018 г.: Илон обявява в Twitter, че обмисля да свали от борсата акциите на "Тесла", когато цената им падне до 420 долара. Цената им пада за часове. 
  • Септември 2018 г.: Мъск се появява в подкаста на Джо Роуган и пуши трева с него. Кадрите с Мъск, дърпащ от димящата цигара с марихуана, стават световна сензация, а акциите на "Тесла" поемат тежък удар. Мъск се превръща в попкултурна икона.
  • От 2016 до 2018 г.:  В този период Мъск отделя време най-много на силно рекламираната си връзка с актрисата и бивша жена на Джони Деп, Амбър Хърд.

Ето ги и най-емблематичните моменти на Мъск след началото на регистрацията му в „Туитър“ и официалното отстраняване на фалшивия профил, който се представя за него до този момент:

След този първи туит Мъск не туитва отново до края на 2011 г. Активността му в Twitter остава сравнително ниска до 2012 г.

През май 2012 г. Мъск  споделя вълнението си, след като космическият кораб "Драгон" се завръща успешно на Земята. Това кацане влиза в историята, тъй като SpaceX става първият търговски космически кораб, който доставя товар до Международната космическа станция. Този туит показва колко е нараснал интересът към Мъск. Тази вълнуваща новина има само около 350 ретуита. 

В края на 2017 г. Мъск започна да продава стоки на "Боринг къмпани", предимно на шега. Но продуктите се продават добре и Илон решава да направи още една крачка напред и да обяви в "Туитър", че ще пусне огнехвъргачка, ако бъдат продадени 50 000 шапки с марка "Боринг". Шапките наистина се разпродават и верен на думата си, Мъск пуска лимитирана серия огнехвъргачки на цена от 500 долара за брой. Всичките 20 000 са разпродадени.

 

 Мъск не се свени да сподели мислите си за глобалната пандемия. На 6 март 2020 г. той туитва, че „паниката с коронавируса е тъпа“. Оттогава той говори гласно за недоверието си към антигенните тестове. 

През 2021 г. Мъск надмина Джеф Безос и стана най-богатият човек в света. В момента Мъск все още е най-богатият човек на планетата.

 Мъск обяви, че Tesla е придобила 1,5 милиарда долара в биткойни, като планира да ги приеме като плащане.

 

Мъск се обръща към "Туитър", за да попита потребителите дали трябва да продаде 10% от акциите си на "Тесла", за да си плати данъците.

 

В края на февруари, когато Русия започна своята офанзива в Украйна, Михаило Федоров, вицепремиерът на Украйна и министър на цифровата трансформация, призова основателя на SpaceX с молба за подкрепа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии