Купуваме повече електромобили, но ни липсват точки за зареждане

Свят

До 2030 г. ще са необходими 8,8 милиона точки за зареждане, за да се отговори на търсенето

Европейският съюз трябва да инсталира осем пъти повече точки за зареждане на електрически превозни средства (EV) годишно, отколкото през 2023 г, за да отговори на очакваното търсене. Това става ясно от доклад на асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA), съобщава Dir.bg.

Снимка: I

За изминалата година са инсталирани 150 хил. обществени точки в целия ЕС, се посочва в документа, като техният общ брой вече надхвърля 630 хил. Въпреки това зарядните точки са близо 410 хил. по-малко от необходимите за година. Европейската комисия е заложила 3,5 млн. до 2030 г., за да постигне целите.

Търсенето на електрически превозни средства изпреварва тази цел, казват от ACEA. Продажбите на електрически коли в ЕС се увеличават близо три пъти в сравнение с инсталациите на точки за зареждане между 2017 г. и 2023 г.

Снимка: iStock

„Притеснително е, че разширяването на зарядната инфраструктура се забавя, а продажбите на електромобили нарастват през последните години“, казва генералният директор на ACEA Зигрид де Врис.

ACEA е изчислила, че до 2030 г. ще са необходими 8,8 милиона точки за зареждане, за да се отговори на търсенето, което възлиза на 1,2 милиона годишно.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст