1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Над 80% електрически автомобили - как го прави Норвегия?

Свят

Столицата на Норвегия, Осло, също електрифицира своите фериботи, автобуси, полуремаркета и дори строителна техника

Норвегия се гордее с най-високия процент на използване на електрически превозни средства в света. Според Норвежката пътна федерация (OFV) през 2023 г. около 82 % от продажбите на нови автомобили в Норвегия ще бъдат електрически. За сравнение, 7,6% от продажбите на нови автомобили в САЩ през миналата година са били електрически, според оценки на Kelley Blue Book, пише CNBC. На най-големия автомобилен пазар в света, Китай, 24% от продажбите на нови автомобили ще бъдат електрически през 2023 г., според Китайската асоциация за леки автомобили. 

"Нашата цел е до 2025 г. всички нови автомобили да бъдат с нулеви емисии", казва Рагнхилд Сирстад, държавен секретар на норвежкото Министерство на климата и околната среда, "Смятаме, че ще постигнем тази цел."

Норвежкото правителство започна да стимулира закупуването на електрически автомобили още през 90-те години на миналия век с безплатно паркиране, използване на автобусни ленти, липса на пътни такси и най-важното - липса на данъци върху превозните средства с нулеви емисии. Но едва след като Tesla и други модели електрически превозни средства преди около 10 години, продажбите започнаха да се увеличават, казва Сирстад. 

Столицата на Норвегия, Осло, също електрифицира своите фериботи, автобуси, полуремаркета и дори строителна техника. Бензиновите помпи и паркоматите се заменят със зарядни устройства. Това е електрическа утопия на бъдещето. Досега мрежата на Норвегия успяваше да се справи с наплива на електромобили благодарение на изобилието от водноелектрическа енергия.  

"Електрическите автомобили са може би на една трета от цената на бензина, защото имаме почти 100% водна енергия. Тя е евтина. Тя е налична и възобновяема. Така че това е голямо предимство", казва Петър Хаугеланд, помощник-генерален секретар на Норвежката асоциация за електромобили.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии