1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Анализатор: Контролиран вот ще има винаги, не можем да го спрем (ВИДЕО)

Анализатор: Контролиран вот ще има винаги, не можем да го спрем (ВИДЕО)

Явлението е борба с крайната бедност, казва Стоил Цицелков в Бизнес Видео Подкаст

Контролиран вот ще виждаме винаги - не само в България, навсякъде. Трудно е явлението да бъде предотвратено, особено в малки населени места, в малки общини, където има една или две основни политически партии играчи. Хората трудно биха направили друг избор.  

Това каза в Бизнес Видео Подкаст Стоил Цицелков, политически анализатор, член на Обществения съвет на ЦИК и съосновател на Обединението за честни избори.

Снимка: bTV Бизнес екип

 

Той акцентира върху влянието на контролирания вот върху резултатите и подреждането на политическия пъзел в страната дни преди провеждането на местните избори на 29 октомври. 

Борбата с контролирания вот е борба с крайната бедност в отдалечените региони на България, категоричен е експертът. По думите му, местните избори са особено уязвими на явлението, тъй като залозите са по-високи. Това важи най-вече за малки общини с големи доходи.  

Снимка: bTV Бизнес екип

“Колкото и да повтаряме на хората, че техният глас има значение, 100 лв. са от значение за много от тях, въпреки че решават проблеми за ден-два”, казва Цицелков.  

Друг фактор, който той изтъкна, е ниската политическа култура. Активното гражданско участие има ключова роля в осигуряването на честни и прозрачни избори. 

Снимка: bTV Бизнес екип

Хората трябва да бъдат информирани, но също така отговорни в гласуването за кандидатите, които представляват интересите и проблемите, идеите им. Не са малко и местата обаче, на които е издигнат само един кандидат и картината е ясна.  

“В малките села кметът е като султана - той решава всичко”, коментира още анализаторът.  

Стоил е наблюдател на изборните процеси в Южна Америка - как изглежда вотът навън, какви са основните прилики и разлики с българската система разказва експертът в Бизнес Видео Подкаст;  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии