1 USD
1.82839 BGN
Петрол
117.538 $/барел
Bitcoin
$28,884.7
Последвайте ни
1 USD
1.82839 BGN
Петрол
117.538 $/барел
Bitcoin
$28,884.7

Над 500 млн. лв. минали през Софийската стокова борса през 2021 г.

БГ Бизнес

Кои стоки се търгуват най-много и кои поскъпнаха най-сериозно?

Пазар на стоки и суровини, подвластен на ограничено предлагане и растящи цени - такава картина рисува изпълнителният директор и председател на Съвета на директорите на Софийската стокова борса Васил Симов. В интервю за bTV Новините той коментира процесите от изминалата година и даде конкретни данни за динамиката при някои от най-важните стоки.

Интервю на Спас Стамболски

- Каква беше 2021 г. през погледа на Софийската стокова борса?

В началото на периода бях изразил мнение, че ще е плаха година предвид продължаващата пандемия и предстоящите избори, а то се оказа, че дори гласувахме още няколко пъти. В такива години обикновено бизнесът е по-предпазлив и несигурен. Забелязали сме, че винаги, когато се гласува, има някакъв ступор и по-вяла търговия, но без избори не може.

Като цяло през 2021 г. ние от Софийска стокова борса все пак отчитаме ръст в изтъргуваните обеми по стойност от около 15-20%. Това се дължи основно на активността на брокерите, но също и на покачването на цените на горивата и зърнените култури.

Така общият обем на изтъргуваните стоки при нас за 2021 г. е в размер над 500 млн. лв. Те са реализирани от участниците на нашите сесии.

По-важното обаче е, че негативните ефекти от пандемията продължават. Заради заболеваемостта се ограничава производството и на пазара има липса на съответните суровини и стоки и това кара цените им да се увеличават.

- Каква динамика на цените на основни стоки наблюдавахте през 2021 г.?

 • Захар
  Цените на захарта например за миналата година са нараснали с около 20-25% на световните пазари, една от причините за това е, че все повече тази суровина се използва за производството на горива. Тя вече не се разглежда само като стока за консумация. В България за 2021 г. захарта се увеличи с 28%.
 • Олио, слънчоглед и маслодайни култури
  На борсата в Ротердам цената на олиото за година се е повишила с 13%, но в графиката се виждат резки колебания през първата половина на годината. Това се случваше преди да излязат прогнозите за новата реколта, когато имаше спекулативни очаквания.

Относно суровината – слънчогледово семе се наблюдава по-умерен ръст, като на борсите в Украйна, която е най-големия производител на слънчоглед в света повишението е едва 2%. Причината за това е, че в Украйна и Русия има експортни такси за разлика от другите страни в света и ЕС.

В България цената на суровината е нагоре с 33% за година, като това може да се обясни с проблемите с реколтата в някои региони. Освен това у нас добиването на слънчоглед не е рентабилно поради технологично изоставане на земеделските стопани, както и в преработващата промишленост.

Рекордьор по поскъпване сред хранителните стоки в световен мащаб е рапицата с ръст от над 80% в рамките на година. Нейната цена достигна 778,50 долара на тон, като причина за това е ограниченото предлагане и засиленото и търсене за производство на биогорива.

 • Петрол
  Суровият петрол също е сред рекордьорите по увеличение на котировките за 2021 г. с със скок от над 55%.

 • Зърнени култури
  Хлебната пшеница на пазарите във САЩ, Франция и Германия, които ние определяме като района „Атлантическото крайбрежие“ е поскъпнала с 23 до 27% на годишна база. През лятото на миналата година поради огромното търсене цената се повиши, като този ръст продължи до ноември и от тогава цените отново започнаха да спадат, но не дотолкова, че да компенсират цялото поскъпване.

В черноморския регион, където сме заедно с Украйна и Русия, се наблюдават сходни тенденции. Нашата продукция е около 7 млн. тона, като поне половината от тях се изнасят.

Царевицата, от която се произвеждат фуражи и от там тя влияе на цената на млякото и месото, поскъпна на пазара в САЩ с 29%. В Европа на пазарите на Франция и Украйна увеличението на цените е по-малко, но в края на 2021 г. се установи една сходна за трите пазара цена от 280 долара на тон.

В България поскъпването на царевицата е от около 40%, като 2021 приключихме с цена от 480 лева на тон.

- Кои са стоките, които се търгуват най-много на ССБ?

Това са горивата, които представляват над 70% от цялата търговия – бензин, дизел. На второ място по обем са зърнените култури – пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед с около 15% дял, а на трето са черните метали.

За нас обаче не е от толкова голямо значение обемът и вида на стоката, която се търгува. По-важното за нас като борса е да знаем, че по време на сесиите ние сме намерили истинската, пазарна цена на дадена стока.

През борсата минава между 2 и 5% от обема на дадена стока, но цената, която се формира тук служи за отправна точка на останалите над 90-95% от обемите, които се търгуват в страната. Ние това и наблюдаваме, когато се търгува примерно със зърно. Тогава големите компании отиват директно в дадения земеделски регион и там се договарят директно с производители и посредници, но се водят от нашите котировки.

- Как таксувате клиентите и посредниците, които търгуват през вашата платформа и как се издържа борсата?

С нарастването на обемите и популярността на нашата ССБ през годините ние постепенно намалихме таксите на нашите 60 члена, които получаваме за сключване на сделка. Тук е мястото да уточним, че макар броят на нашите членове да е няколко десетки чрез тях стоките стигат до хиляди клиенти.

Ако преди години таксите бяха около 0,5% от изтъргувания обем, то вече може да се видят и такива в размер на 0,1 – 0,05%. Така ние привличаме и повече участници на пазара и по този начин не тежим на сделката.

Борсата не формираме печалба и не разпределя дивиденти. Разчитаме изцяло на нашите фирми членки и техните борсови посредници, които осигуряват издръжката на борсата.

- Каква е прогнозата Ви за 2022 г.?

Винаги съм се въздържал да правя прогнози. Работата на борсата е да даде платформа за търгуване и да осигури прозрачност и равнопоставеност за участниците в търговията. Основната цел на борсата е откриването на равновесната пазарна цена

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии