1 USD
1.82839 BGN
Петрол
117.538 $/барел
Bitcoin
$28,884.7
Последвайте ни
1 USD
1.82839 BGN
Петрол
117.538 $/барел
Bitcoin
$28,884.7

Ще излязат ли от пазара дребните земеделци заради осигуровките

БГ Бизнес

За такъв риск признават от ресорното министерство след представянето на Бюджет 2022

Увеличението на минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани може да доведе до преустановяване на дейността на тези, които са с минимален обем на производство.

Това посочват от Министерството на земеделието в позиция до bTV по повод намерението на Министерството на финансите да увеличи в Бюджет 2022 минималния осигурителен праг на земеделските производители от 420 лв. на 710 лв. Толкова колкото ще бъде и минималната заплата от 1 март и минималният размер за самоосигуряване.

Същевременно, в дългосрочен план увеличеният принос в осигурителната система, ще доведе до по-добри условия, при които тези лица се пенсионират, подчертават от МЗХ.

Следва да се отбележи, че в рамката на бюджета в сектор „Земеделие“ за 2022 г. са предвидени допълнителни средства за подпомагане, с които производителите могат да бъдат компенсирани за нарастващите производствени разходи, допълват още от Министерството на земеделието.

Какво се променя

В момента задължителните осигуровки на земеделец, който не се осигурява за общо заболяване и майчинство, възлизат на 27,8% от 420 лв. или 116,76 лв.

Ако предложението бъде прието и минималният осигурителен праг е 710 лв., то земеделците ще плащат осигуровки в размер на 197,38 лв. или ръст от около 80 лв.

Всичко това все още не е окончателно, защото трябва да се приеме от правителството в цялост, както и от Народното събрание.

Бивши земеделски министри коментират

Изравняването на минималния осигурителен доход на земеделците и останалите самоосигуряващи се лица е грешка. Това ще изкара много земеделци в сивия сектор, заяви пред bTV бившият земеделски министър Мехмед Дикме в Кабинета „Сакскобурготски“

По думите му те ще продължат да работят, но няма да си плащат осигуровките и от предлаганата мярка вместо държавата да спечели ще загуби. Той даде пример, че един тютюнопроизводител в Благоевградско има годишен приход по-малък от сбора на минималните заплати за година.

Дикме посочи, че когато той е бил министър земеделците са били освободени и от данък печалба с цел да се стимулира сектора.

За съжаление мярката ще засегне най-уязвимата част от земеделските производители – тютюнопроизводителите, зеленчукопроизводители и животновъдите.  Това заяви бившият земеделски министър от първият кабинет на Бойко Борисов - Мирослав Найденов.

Тези хора и сега осигуряват трудно прехраната си а с увеличаване на осигурителните им вноски, това ще стане още по-трудно, каза още Найденов.

"Очаквам това предложение да бъде посрещнато най-малко с критика, а предвид електоралните специфики на част от тези производители е възможно да се стигне и до протести. Т.е ситуацията да се използва с политическа цел. Мисля, че в парламента предложението ще срещне съпротива от ДПС, но и от БСП, нищо, че са част от управляващата коалиция", каза още той пред bTV.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии