1 USD
1.84913 BGN
Петрол
112.55 $/барел
Bitcoin
$29,247.4
Последвайте ни
1 USD
1.84913 BGN
Петрол
112.55 $/барел
Bitcoin
$29,247.4

Имотният балон се наду и във виртуалните светове

БГ Бизнес

Инвеститорите все повече плащат милиони за собственост, която всъщност я "няма"

Ако си мислите, че цените на панелките в столичния кв. "Обеля" са достигнали непосилни цени, може и да имате своето основание. Брокерите на имоти също с основание ще кажат, че всичко е въпрос на търсене и предлагане и че пазарът е такъв в момента.

Какво да се каже обаче за сделките с „недвижими имоти“ в новите виртуални светове – метавселени? Все повече инвеститори са склонни да платят дори милиони за места, които никой без специални очила и програми не вижда, а и на всичкото отгоре няма да му осигурят убежище от дъжда и студа, ако навън времето е лошо.

Това обаче са точки, където според очакванията на предприемачи и специалисти ще се случват виртуални ревюта, ще са разположени магазини за купуване на дрехи за виртуалното ни Аз или пък за подарък. Там ще могат да се разглеждат изложби или да се гледат последните ленти от киноафиша, а до нас ще са приятели, които реално се намират на другия край на света.

Опциите за прекарване на времето в метавселените са почти безгранични и тепърва те ще се разгръщат пред потребителите.

Неслучайно през есента на миналата година основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг реши да промени името на компанията и тя вече да се казва Meta по името на виртуалното пространство Metaverse, което социалната мрежа разработва.

Близо до звездите от шоубизнеса

Паралелно с това други компании също разработват виртуални светове – Decentraland, The Sandbox и т.н.

В началото на декември неизвестен почитател на рапъра Snoop Dogg плати 450 000 долара за парче „земя“, за да му стане съсед в разработваното от музиканта виртуално кътче Snoopverse в The Sandbox. Очаква се Snoop Dogg да организира на това място ексклузивни събития и партита.

В мрежата на Decentraland беше извършена сделка за парче „земя“ за 2,4 млн. долара. Сделката бе представена така, все едно е закупена земя в Манхатън преди Ню Йорк да стане това, което е в момента. На този виртуален парцел, така както в центъра на Голямата ябълка, вече изниква и небостъргач. Не от железобетон, а от единици и нули.

Как е възможно да притежаваш виртуални активи

Снимка: iStock

Нотариални актове в метавселените няма. Вместо тях служи една главоломно набираща популярност технология, наречена NFT. Тя позволява всеки дигитален актив да получи нещо уникален номер, който се генерира в блокчейн системите на криптовалутите. Най-често използваната такава валута е на Etherium.

Новите методи дават възможност малки части от интернет или дигитализирано изкуство да бъдат разпродавани така, както става с реални обекти земя, картини, музика.

С помощта на NFT всеки, който придобива даден дигитален актив, може да е сигурен, че го притежава, също както вписването в регистрите в общината или държавата. Впоследствие той може и да го продаде, което да му донесе съответната печалба или загуба.

За успеха на технологията говори и главоломно нарастващата капитализация на дигиталните активи, свързани с нея. Ако през 2020 г. сумата на всички произведения, продаващи се на NFT борсите, бе около 200 млн. лв., през ноември тази година тя достигна над 7 млрд. долара.

В началото на 2021 г. под формата на NFT бе продаден първият туит на основателя на популярната социална мрежа Джак Дорси за 2,9 млн. долара. В края на годината пък първият SMS в света стана притежание на неизвестен колекционер за 132 хил. евро.

Обратно в България

Малко преди нова година потребителят във "Фейсбук" Ivan Tride Ivanov представи трогателно видео, в което беше показал на своята баба дигитализиран образ на старата ѝ къща, където поколения са израснали. Видеото набра огромна популярност и за часове събра хиляди гледания и стотици споделяния.

Най-важното от всичко бе, че то успя да трогне възрастната жена, която за няколко минути успя да се потопи отново в атмосферата на продадения наскоро дом – всичко това благодарение на възможностите, които предоставят новите технологии и виртуални светове.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии