1 USD
1.84913 BGN
Петрол
113.269 $/барел
Bitcoin
$30,115.1
Последвайте ни
1 USD
1.84913 BGN
Петрол
113.269 $/барел
Bitcoin
$30,115.1

"Бюджет 2022" ни отдалечава от еврозоната, смятат от Фискалния съвет

БГ Бизнес
 

Причината, е че няма политики за адресиране на високата инфлация, която е ключов критерии за приемането на еврото

Правителството води политика за повишаване на инфлацията, която ще ни отдалечи от еврозоната и приемането на единната европейска валута. Това е един от основните изводи, които прави Фискалният съвет, който има законовото изискване да даде оценка на предложение законопроекти за бюджета следващата година.

„Високият темп на инфлация в България изпреварва средния за Европа. Допълнителното му ускоряване с оглед на предложените политики рискува присъединяването на страната към еврозоната в обозримото бъдеще“, се посочва в доклада на институцията оглавявана от професора по финанси Борис Грозданов.

Една от целите на Фискалния съвет е независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка с оглед поддържане на устойчиви публични финанси, като дейността на структурата е записана в специален закон.

Според съвета правителството чрез „Бюджет 2022“ води политика на повишаване на доходите, която се вижда в увеличаване на минималната заплата на 710, както и в инвестиционната програма на правителството, която ще доведе до увеличение на заплатите. 

Това увеличение на заплатите обаче няма да съответства на ръста на производителността на труда.

Сред плановете на правителството е увеличаване на възнагражденията на заетите в образованието.

От препоръките на независимия консултативен орган става ясно, че не ръстът на доходите, а овладяването на инфлацията следва да бъде сред основните цели на фискалната политика за предстоящите години, тъй като това е и един от критериите за сближаване, който трябва да бъде изпълнен за присъединяване към еврозоната.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии