1 USD
1.88332 BGN
Петрол
109.259 $/барел
Bitcoin
$30,332.9
Последвайте ни
1 USD
1.88332 BGN
Петрол
109.259 $/барел
Bitcoin
$30,332.9

"Бюджет 2022" ни отдалечава от еврозоната, смятат от Фискалния съвет

БГ Бизнес
 

Причината, е че няма политики за адресиране на високата инфлация, която е ключов критерии за приемането на еврото

Правителството води политика за повишаване на инфлацията, която ще ни отдалечи от еврозоната и приемането на единната европейска валута. Това е един от основните изводи, които прави Фискалният съвет, който има законовото изискване да даде оценка на предложение законопроекти за бюджета следващата година.

„Високият темп на инфлация в България изпреварва средния за Европа. Допълнителното му ускоряване с оглед на предложените политики рискува присъединяването на страната към еврозоната в обозримото бъдеще“, се посочва в доклада на институцията оглавявана от професора по финанси Борис Грозданов.

Една от целите на Фискалния съвет е независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка с оглед поддържане на устойчиви публични финанси, като дейността на структурата е записана в специален закон.

Според съвета правителството чрез „Бюджет 2022“ води политика на повишаване на доходите, която се вижда в увеличаване на минималната заплата на 710, както и в инвестиционната програма на правителството, която ще доведе до увеличение на заплатите. 

Това увеличение на заплатите обаче няма да съответства на ръста на производителността на труда.

Сред плановете на правителството е увеличаване на възнагражденията на заетите в образованието.

От препоръките на независимия консултативен орган става ясно, че не ръстът на доходите, а овладяването на инфлацията следва да бъде сред основните цели на фискалната политика за предстоящите години, тъй като това е и един от критериите за сближаване, който трябва да бъде изпълнен за присъединяване към еврозоната.

Последни публикации

Свързани статии

Арсен, на когото Астор приживе дари реквизита си: Бяхме толкова близки, че ме представяше като незаконен син Лайфстайл

Арсен, на когото Астор приживе дари реквизита си: Бяхме толкова близки, че ме представяше като незаконен син

"Дори докато беше болен на легло, той не спираше да се шегува, да се смеем и да ме вдъхновява. За мен той е уникален човек - няма друг такъв", казва Арсен в интервю пред Ladyzone.bg

Галерия

Експерти съветват: Как да се справим с покачващите се цени на горивата

Coldplay
+5

Галерии