1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Защо милионерите предпочитат да наемат, вместо да купуват жилища?

Това е тенденция, която продължава да набира сила

Все повече милионери напоследък наемат апартаменти, вместо да купуват жилища. Приблизително 43 милиона семейства в САЩ в момента живеят в наети апартаменти, според нов доклад от сайта за търсене на апартаменти RentCafe. В този исторически брой наематели е включен рекордно висок брой домакинства милионери наематели: 3381, число, което се е утроило от 2015 г. до 2020 г., според данни, събрани от RentCafe от IPUMS, пише finance.yahoo.com.

Делът на наемателите с високи доходи, категоризирани в доклада като домакинства, които печелят 150 000 долара или повече годишно, се е увеличил с 82% през последните пет години, което е най-големият скок от всяка група доходи от наеми.

Отчасти нарастването на богаташите наематели може да се отдаде на нарастващите разходи за жилища, особено в по-скъпите градове, към които тези наематели изглежда са привлечени.

„Това става още по-очевидно, когато се сравняват цените на жилищата с доходите на наемателите в градовете с най-голямо увеличение на наемателите с високи доходи. В девет от 10-те града, където броят на най-добре печелещите наематели е скочил значително, ръстът на цените на жилищата е по-висок от средното за страната (29%)“, пише RentCafe.

Мотивите за повече наематели милионери, не са съвсем ясни. RentCafe го определи като въпрос на „комфорт и интелигентно инвестиране“. Притежаването на дом може да включва повече поддръжка и скъпи ремонти. След това има гъвкавостта, която наемането предлага на човек да се мести от град в град за възможности за кариера. Заслужава да се отбележи, че хората от поколението на хилядолетието, които са склонни да имат различно отношение към закупуването на жилище, съставляват мнозинството от наемателите милионери с 28%.

„Освен това, някои хора с високи доходи, включително някои милионери, предпочитат да насочат парите си в други видове активи, които имат стойност“, пише RentCafe.

Не е изненада, че богатите наематели живеят предимно по крайбрежието. Докато в Ню Йорк има най-голям брой наематели милионери, Сан Франциско, който е на второ място, има най-голям скок на наемателите милионери между 2015 г. и 2020 г.

Единствената доходна група, която отчита спад в броя на домакинствата наематели, са тези, които събират по-малко от 50 000 долара годишно. 

На места като Ню Йорк динамиката създаде жилищна криза, в която хората с по-големи средства започнаха да наддават повече за наемане на апартаменти. Същото важи и за градовете в Средния запад като Чикаго. Докато наемите на апартаменти с една и две спални на места като Ню Йорк и Сан Франциско бавно започнаха да спадат, според национални данни от сайта за наеми Zumper, те все още са по-скъпи, отколкото през януари 2022 г.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии