1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Имаш ли право на лично пространство, ако купиш жилище със стъклени стени?

Недвижими имоти

Собствениците на апартаменти спечелиха дело срещу музей в Лондон

Собствениците на имоти в Лондон спечелиха забележително дело срещу музея на изкуството Tate Modern, чието място за наблюдение позволявала на стотици хиляди хора да виждат какво се случва в домовете на живущите, пише Financial Times.

Върховният съд на Обединеното кралство се произнесе в сряда в полза на петима обитатели на Neo Bankside, луксозен жилищен блок със стъклени стени, разположен до популярната туристическа атракция.

Собствениците на апартаменти за първи път заведоха съдебно дело през 2017 г. срещу настоятелството на галерия Tate, опитвайки се да спрат „много значителен“ брой посетители да надничат в домовете им от платформата, която отвори врати през 2016 г.

Това действие се провали, след като съдия постанови през 2019 г., че използването на последния етаж от Tate като зрителна галерия е разумно и жителите са се изложили на гледка, като са избрали да живеят в домове със стъклени стени.

По това време съдията предложи жителите да защитят личния си живот, като инсталират мрежести завеси или спуснат щорите си през деня. Друга жалба на жителите беше отхвърлена от Апелативния съд през 2020 г.

Снимка: istockphoto

В сряда най-висшият съд на Обединеното кралство се произнесе с мнозинство в полза на жителите и установи, че галерията за гледане на Tate представлява „правно неудобство“ за собствениците на жилища.

Адвокатите казаха, че решението е важно, тъй като Върховният съд заключи, че визуалното проникване може да бъде правно неудобство.

Общият закон за неудобството е предназначен да защити собствениците на жилища от дейности, които неправомерно пречат на използването на домовете им, като например съсед, който пуска силна музика късно през нощта.

Лорд съдия Джордж Легат каза в решението си: „Не е трудно да си представим колко потискащо би се чувствал човек при такива обстоятелства, все едно е изложе за гледане в зоологическа градина.“

Петимата обитатели са закупили луксозните си апартаменти през 2013 и 2014 г. Цените на апартаментите варират от 775 000 паунда до 3,4 млн. пунда.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии