1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Старо или ново строителство - как да изберем?

Старо или ново строителство - как да изберем?

Ето някои от основните им предимства и недостатъци.

 

 Изборът на жилище е сериозно решение, което касае както финансите, така и комфорта на семейството. Една от първите дилеми, които трябва да решим преди подобна стъпка е, дали предпочитаме старо или ново строителство. А отговорът не е еднозначен. Ето някои от основните плюсове и минуси на давата вида жилища.

60 кв.м старо строителство не е равно на 60 кв.м ново строителство 

При сградите, построени след 1991 г. е прието към квадратурата на апартамента да спадат и общите части, таванските или подземните помещения и терасната площ, припомнят от Адрес – Недвижими имоти. Това, от своя страна, означава, че когато купувате ново строителство, ще заплатите и за площ, която не е жилищна

Когато обаче купуваме жилище старо строителство, трябва да предвидим и допълнителен бюджет за ремонт, който често е основен. За сметка на това обаче получавате точно толкова жилищна площ, колкото плащате. 

Ново строителство? 

Модерното строителство се различава от старото по разпределението на свободните пространства, които са проектирани за максимална функционалност.

Според брокери, интересът към новото строителство е висок и заради съвременните материали, които се ползват.

Снимка: iStock

„В някои случаи строителят дори дава гаранция за качеството на сградата, която е построил. С тази гаранция той поема пълна отговорност и се задължава да отстрани всеки дефект по обекта незабавно, което освобождава вас като собственик на апартамент в сградата от непланирани разходи“, казват от Адрес – Недвижими имоти. 

А цената?

Снимка: iStock

Гледайки изцяло от финансова гледна точка, новопостроените сгради поддържат по-висока цена. Според брокери, вариант е жилището да се купи „на зелено“, директно от строител. Така стойността на сделката намалява. За целта обаче трябва да проучите проекта и инвеститора много добре, за да избегнете  рисковете, съпътстващи покупката на имот без Акт 16.  

Същевременно новите сгради често са в нови и по-често отдалечени квартали. В центъра на града имотите ново строителство са по-скоро изключение. 

 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии