1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Забавяне на пазара и по-ниски цени за някои имоти догодина

Недвижими имоти

Вижте прогнозите на една от големите агенции за недвижими имоти за 2023г. 

По-малък брой купувачи и по-дълъг период за вземане на решение преди покупка. Тези тенденции ще бележат следващата година според прогнозата на „Адрес“, една от големите агенции за недвижими имоти. Според компанията, през 2023г. ще се наблюдава често редуване на спадове и ръстове. Голяма е вероятността купувачите да станат по-малко от продавачите, което неминуемо ще намали броя на сделките.

Снимка: iStock
 „Общата посока на пазара на недвижими имоти ще бъде в силна зависимост от инфлацията, пазара на труда, битовите сметки, състоянието на малкия и средния бизнес, както и политическата стабилност. Активни през 2023 г. ще бъдат хората, търсещи жилище за собствено ползване. Тези с по-значителни спестявания също ще бъдат сред участниците на пазара. Смятам, че собствениците на имоти в непредпочитаните райони и в неподдържани сгради първи ще усетят, че трябва да понижат цените си.”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти. 

Според нея от няколко месеца се наблюдава по-бавно вземане на решение за покупка и тази тенденция ще е валидна през цялата следваща година. „Купувачите сравняват повече оферти, преди да сключат сделка, затова продавачите трябва да са конкурентни. Тази тенденция ще стане по-устойчива през следващата година“, допълни Тенекеджиева. 

Снимка: iStock

Тя съветва хората, които изпитват трайни затруднения в плащането на кредита си, да продадат имота, за да покрият кредита си или част от него. Тези потребители биха могли да купят по-малко жилище с намалената вече вноска или да излязат под наем. А ако нямат реален план как ще се справят със заема си след 6 месеца, то бавенето на това решение води единствено до повече загуби, посочват експертите от компанията. 

Какви са тенденциите при наемите? 

„На пазара на наеми към момента съществува разбирането, че нивата следва да се повишат успоредно с инфлацията, по подобие на стоките и услугите. Но това не е икономически логично и обосновано, освен ако собствениците не отдават имота си на подпазарни нива. Доходът от наем не бива да се очаква, че ще се индексира с темпа на инфлацията на стоките и услугите. Наемите се базират на търсенето и не са трудов доход във време на ниска безработица”, посочи още Тенекeджиева. 

Снимка: iStock

Според нея, това, на което следва собствениците да обърнат внимание, е какви са очакванията на наемателите, колко добросъвестен наемател могат да открият, както и колко добър продукт предлагат те самите.  

Пазарът се е трансформирал през 2022г., отчита от „Адрес“. Растящата инфлация, политическата нестабилност и очакванията за ръст на лихвите по кредитите накараха хората без спестявания да се оттеглят от пазара. В процес на изчакване останаха и купувачите с минимално самоучастие и с кредит, покриващ по-голямата част от стойността на имота, посочват от компанията.

 

 

 

 

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии