1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,558.9

"От военен бункер, през пентхаус, до провал на пазара": Kак приключи бумът на имотите в Германия

Недвижими имоти

Разглеждаме пазара на имоти през историята на една фалирала компания

 

Годината беше бурна за един виден немски строителен предприемач. Усилията му да продаде пентхауса си на върха на убежище от нацистката епоха се провалиха и само преди седмици фирмата подаде молба за несъстоятелност.

Този удар за предприемача Щефан Хьоглмайер и неговата компания Euroboden отразяват трудностите на имотния сектор в най-голямата икономика в Европа, претърпяващ най-лошия си спад от десетилетия, казва "Ройтерс". 

Години наред ниските лихвени проценти подхранваха глобален бум, подсилвайки интереса към имотите в Германия, смятани за сигурни и стабилни като страната. Рязкото покачване на ставките и рязко нарастващите разходи за енергия сложиха край на този мит. Това доведе до несъстоятелност на поредица от предприемачи, замрази сделки и понижи цените, което накара индустрията да се обърне за помощ към канцлера Олаф Шолц.

Снимка: Reuters
Възход и падение

Състоянието на компаниите в имотния сектор, включително Euroboden, се промени през 2022 г., когато Европейската централна банка започна да увеличава лихвените проценти и затрудни вземането на заеми и намирането на купувачи за проектите.

В изявление на ръководството на Euroboden се казва, че пазарната среда за компанията се е "влошила значително".

Състоянието на сектора на имотите в Германия - най-големият пазар за инвестиции в имоти в Европа извън Великобритания - е критично, съставлявайки приблизително една пета от продукцията и осигурявайки едно на всеки 10 работни места. Новото строителство през първата половина на годината е почти наполовина спрямо последните две години.

Ексцентричният проект пред провал 

През 2010 г., в първите дни на продължилия години бум, Хьоглмайер купи от правителството полуразрушен подземен бункер в луксозен мюнхенски квартал, за да го преустрои в луксозни апартаменти.

Той и партньорът му Оскар Лоя, звезда от "Евровизия", взеха за себе си мезонета на третия етаж, известен с с музикалната си зала и златни стени в тоалетната.

През последвалото десетилетие Euroboden завърши проекти с известни архитекти, генерира десетки милиони евро печалба, набра милиони от инвеститори и разшири дейността си в Берлин и извън него. Пентхаусът стана корицата на немския Architectural Digest, а двойката беше домакин на „бункерни акустични сесии“, с видеоклипове, публикувани на страницата на Лоя във Facebook.

Бумът на имотите приключи внезапно миналата година, когато скоростта на повишаване на лихвените проценти хвана мнозина в сектора неподготвени.

В края на миналата година Hoeglmaier пусна своя пентхаус на пазара, а Euroboden затвори офиса си във Франкфурт.

В края на юли Euroboden свика среща, за да поиска от инвеститорите да преструктурират 92 милиона евро (100 милиона долара) в облигации, но след като те се отказаха от новите условия, компанията отмени срещата дни по-късно и подаде молба за несъстоятелност.

Фалитът на тази компания не е изолиран случай. Няколко други германски строителни предприемачи подадоха молба за несъстоятелност през последните месеци. Базираната в Дюселдорф „Герх“ с проекти за 4 млрд. евро е най-голямата жертва на Германия досега.

Специалистите в областта на недвижимите имоти се опасяват, че спадът в Германия може да се окаже по-дълбок от срива през 90-те години на миналия век след удара върху имотите в Източна Германия след падането на Берлинската стена.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии