1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Цените на имотите по квартали в София, Пловдив и Бургас

Цените на имотите по квартали в София, Пловдив и Бургас

Къде имотите поскъпнаха най-много?

44% от сделките с имоти у нас в края на 2022г. са били сключени с отстъпка. Макар, че броят им расте, отстъпките най-често са до 5 000 евро, отчитат от Адрес Недвижими имоти. Имотите у нас са поскъпнали 6 пъти за последните 20 години.

  • В последната година имотите в София са поскъпнали с 25%. 
  • В Пловдив и Бурас жилищата са увеличили цените си със 17%

Цените по квартали София

 Най-осезаемо е покачването в квартали като Обеля и Хаджи Димитър – над 40%. В Изгрев, Лозенец, Център, Манастирски ливади повишението е между 20% и 30%. В част от най-престижните райони като Иван Вазов и Изток нивата растат с по-малко от 10%. 

„В кварталите с дефицит на ново строителство ръстът на цените бе по-умерен. Дори престижни райони с традиционно високи нива и ограничено предлагане на вторичния пазар не успяха да „догонят” т. нар. развиващи се квартали. Това е така, защото основен двигател на пазара през 2021 и 2022 г. бяха главно новите проекти. А терени за тях по-трудно се откриват в централната, стара градска част”, поясни Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти.

Цените по квартали в Пловдив

През последните 10 години Пловдив претърпя изключително динамично икономическо развитие и ръст на доходите. Това доведе до повишаване в общия стандарт на града и сериозно развитие на жилищния пазар.

Снимка: iStock

Сделките там се сключват както от местни жители, така и от чуждестранни граждани и българи от чужбина. През 2022 г. пазарът в Града под тепетата бе динамичен – в рамките на 1 месец се сключваха 73% от сделките, отчитат от Адрес.

Тристайните жилища в Пловдив все още доминират над двустайните, а малко над 30% от покупките се реализират с кредит, покриващ между 81% и 100% от крайната стойност на сделката.

Цените по квартали Бургас 

В града се наблюдава умерен и устойчив пазар през цялата 2022 година. 70% от сделките са били платени в кеш. Покупките в Бургас са със силна инвестиционна насоченост – 45% от всички са с тази цел.

Преобладават сделките за двустайни жилища, а над 60% се реализират в рамките на 1 месец, отчитат от Адрес. Фактор на бургаския пазар е новото строителство, което особено динамично се развива в Меден рудник – един от най-достъпните квартали в големите областни градове в страната. Влияние върху новите проекти в града оказва и дефицитът на парцели.

 

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии