1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Хората с доходи под средните се отказват от покупка на жилище

Хората с доходи под средните се отказват от покупка на жилище

20% спад в сделките с имоти, но без очакване за спад в цените 

Имотите са поскъпнали рекордно през последната година с 25% в София, в Пловдив и Бургас, цените са по-високи със 17%, а имотите във Варна с поскъпнали с 30%. Това е най-големият скок в цените на жилищата от десетилетие насам.  

Средни цени за квадратен метър: 

  • София е 1652 евро/кв.м 
  • Варна 1250 евро/кв.м
  • Пловдив 973  евро/ кв.м
  • Бургас 937 евро/ кв.м

По-малко сделки

Снимка: iStock

Ако през 2019 година за един имот е имало трима кандидати, то сега за всеки имот чака и по един кандидат. Между 15 и 20% по-малко сделки с имоти отчитат в годишния си анализ от  Адрес Недвижими имоти за пазара на жилища у нас за 2022г.  

Въпреки охлаждането на пазара обаче спад в цените засега не се очаква.  След рекордните ръстове, очакваме успокояване на пазара. Цените преминаха своя пик, но засега е рано да говорим за спад, като той би бил плавен“, коментира изпълнителният директор на Адрес - Гергана Тенекеджиева. Заради несигурната среда обаче тя не се ангажира с прогноза. 

В период на изчакване

Все повече потенциални купувачи предпочитат да изчакат. А хората с доходи под средните се оттеглят от пазара. „Заради неизвестността с колко ще се повишат лихвите, как ще се движи инфлацията, хората, които нямат спестявания са тези, които се отказват от покупка,“ казва Гергана Тенекеджиева.

Заради очакваното плавно покачване на лихвите и у нас, банките са по-внимателни с отпускането на ипотечни заеми. А при покупка на имот от 200 000 евро е необходимо самоучастие в размер на 20% или около 40 хиляди евро.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии