1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Земеделските земи в България поскъпват

Недвижими имоти

Какви са цените в страната и къде са най-търсените площи?

 Има региони в страната, където предлагането на земеделска земя за продажба е почти нулево. Както и региони, като сливенския например, където търгуването е активно, заради бизнеса с фотоволтаици.

Плодорните земи в равнините също се радват на голям интерес. Рентите поскъпват на много места и това кара собствениците да не търсят купувачи засега. В същото време заради инфлацията търсенето се е увеличило, защото земята е добра инвестиция, за която не се плаща данък, казват специалисти. Кореспондентите на БТА в страната потърсиха отговори на следните въпроси:

  • Как се движат цените на земеделската земя?
  • Търсят ли се парцели и в кои райони на България?
  • Продават ли хората или предпочитат да получават рента? 

Във Варненско цената за декар надхвърля 4000 лева

Във Варненско цените на земеделската земя са сред най-високите в страната. Стойността варира според категорията и местоположението на терена. В момента декарът върви средно между 1200 и 4000  лева, показва проучване на БТА сред фирми, които се занимават с този тип търговия. Близо до Варна цените са най-високи.

Има оферти и по 10 хиляди евро за декар необработваема земеделска земя, но с гледка към морето. В селата, близо до областния център, могат да се намерят земи по три хиляди лева декара, но в района на Аксаково, например, има оферти, които достигат двойно повече.

Снимка: iStock

Обработваемите земеделски терени в региона също поскъпват. Цената на декар богата земя вече може да надхвърли четири хиляди лева.

Рентите също вървят стабилно нагоре. За последните 10 години във Варна те са се повишили от средно 25 лева до 66 лева за декар. За 2022 година година, по данни на фирмите, някои от арендаторите са изплащали ренти и над 100 лева на декар.

В Бургас търсенето е активно, предлагането - оскъдно

Шарена е ценовата картина на пазара на земеделски земи в Бургаско, пазарът е неспокоен и цените вървят нагоре. 

В района на Бургас цените започват от три - четири хиляди лева за декар и стигат до 12 000 евро в зависимост от категорията на земята и разположението. Ако попада до строителни граници, близостта до комуникация и т.н. Това каза за БТА, Златка Кузманова, собственик на агенция за недвижими имоти. По думите й спрямо миналата година има повишение на цените. Търсене има, оскъдно обаче е предлагането. Като причина Кузманова посочи увеличените цена на арендните договори. Сега варирали от 50 до 60 лева на декар в зависимост от категорията на земята. Най-много се търсели в района на Община Камено.

Заради стагнацията хората гледат да си запазят земята, която им осигурява едни сигурни пари, смята Кузманова. По-голям интерес купувачите проявяват към земите с по-големи площи, към тези от един-два декара, бил по-слаб. 

В Сливен купуват динамично, строят фотоволтаици

Снимка: БГНЕС

Около 1500 лева за декар е цената на земеделската земя в област Сливен, показа репортерска проверка на БТА сред агенции за недвижими имоти в Сливен. Не се наблюдава тенденция към повишаване на цените. Около 50 лева на декар е рентата.

В Сливенска област се забелязва динамично изкупуване на необработваеми земеделски земи и частни имоти в малките населените места, върху които се изграждат много нови фотоволтаични мощности, съобщиха от областната администрация.

На среща с представителите на електропреносното дружество EVN, от енергийната компания са информирали, че област Сливен е на първо място по изградени и изграждащи се фотоволтаични мощности у нас. През последните няколко години исканията за присъединяване на фотоволтаици в област Сливен нарастват двойно през всяка следваща година, което прави задачата на електропреносното дружество доста сложна.

С 10 - 15% са се повишили цените на земята в Старозагорско

През 2022 година цената на земеделската земя в Старозагорско се е повишила с 10-15 процента в сравнение с предходната година. Това каза за БТА Николай Георгиев, собственик на агенция за недвижими имоти. От думите му стана ясно, че увеличението е различно в зависимост от населеното място, параметрите на земята и нейната категория. През 2021 година най-скъпа е била земеделската земя в община Павел баня- 1085 лева за дка, следвани от община Опан- 1027 лева/дка и Стара Загора- 979лева/дка. Най-ниска е цената в община Братя Даскалови-570 лева. Това сочи окончателната статистика на Националния статистически институт. Средната цена на декар в областта е 897 лева. За сравнение през изминалата година стойността на декар е достигнала 1500 лева, посочи още Георгиев.

През 2021 година стойността на земята, която е била давана под аренда е била най-висока в Раднево, като е достигнала 48 лева за декар, следвани от Стара Загора, Чирпан и Опан- 44 лева. Най-ниска е цената на земята под аренда в община Павел баня.

В Ямболско декар плодородна земя стига до 3000 лева

Към момента се наблюдава застой в цените на земеделските земи в Ямболска област. Скокът беше от началото на стопанската 2021/2022 г. до началото на тази календарна година. Цените за този период нараснаха стремглаво нагоре – с 30-40 процента. Това коментира пред БТА Неда Карска, която от 25 години е собственик агенция за покупко-продажба на земеделски земи в Ямбол.

По думите ѝ към момента в региона най-скъпо се търгуват земите в землищата на общините Ямбол и Тунджа. В Ямбол декар  върви от 1000 – 1200 до 2500 лева, а най-добрите ниви – и до 3000 лева. В община Тунджа картината е сходна в землищата на селата с по-добра категория земи. В общините Болярово и Елхово обработваемата земя достига до 1000 – 1200 лева на декар максимална цена, но не и в някои погранични райони.

Снимка: Личен архив/ Атанас Атанасов
„Сега на имотния пазар в Ямболско има предлагане, търсене – също, но предимно от инвеститори. Търсят се добри, плодородни земи, които са оправдана инвестиция и носят дивиденти. Не се търсят пасища, гори и неплодородни земи с очаквана малка рента. При арендаторите се наблюдава един застой в момента, тъй като те чакат да реализират продукцията от минали години. Очакват по-високи цени и затова се въздържат от покупка на земя“, коментира още Карска.

Около 2000 лева за декар се търгува обработваемата земя в Плевенско

Снимка: iStock

Средно около 2000 лева за декар се продава обработваемата земя в област Плевен. Това показа проучване на БТА сред фирми, които се занимават с отдаване под аренда на земя и агенции за недвижими имоти. Цената на декар нива зависи каква категория е тя, в кое землище на областта е, каква е почвата, коментира Кристиян Цветанов, мениджър недвижими имоти. Той подчерта, че декар обработваема земя може да се продаде за 1100 лв., но цената може и да надхвърли 2000 лв., особено, ако става въпрос за по-голям парцел с повече декари.

Рентата също варира, сочат данните на фирми в Плевенско. Средно в областта за декар се изплащат от 40 до 100 лв. По-ниската цена е в землищата с камениста почва, където добивите не са високи.

Според последните данни на отдел "Статистически изследвания" (ОСИ) в Плевен за година цената на земята в областта се покачва с около 40 процента. През 2021 година средната цена на сделките с ниви достига 1404 лева на декар като нараства с 38.3 на сто спрямо 2020 г. При отдаването под аренда на земя също се наблюдава повишение на изплащаната средна цена.

В Русенско не продават, предпочитат рента

Снимка: iStock

За година цената на декар обработваема земеделска земя в Русенско се е повишила двойно. Търсенето е голямо, но няма предлагане, каза за БТА управителят на агенция за имоти в Русе Мая Василева. Тя обясни, че цената на декар обработваема земя в област Русе сега е между 2300 и 2500 лева на декар. В началото на миналата година тя е била около 1200 лева на декар.

В момента има много голямо търсене за закупуване на земя, но никой не продава. Собствениците предпочитат да взимат рента. В Русенско тя е между 70 и 100 лева на декар за година, обясни Василева. Тя даде пример, че заради голямото търсене и липсата на предлагане декар земя е бил продаден наскоро за 4500 лева. По думите ѝ причина за голямото търсене за закупуване на земя е инфлацията. Хората, които имат спестявания, предпочитат да ги вложат в земи, за които у нас не се плаща и данък, обясни Василева.

В Ловешко земеделските собственици окрупняват имотите си

За последните години драстично се е покачила цената на земеделската земя в Ловешко, съобщи за БТА Борислав Герганов, земеделски производител и собственик на агенция за недвижими имоти.

Ако преди четири-пет години полските земи са стрували под 1000 лева за декар, то сега достигат между 2000 и 3000 лева.

Според Герганов причината е, че има голямо търсене, но няма предлагане в областта, защото земеделската земя се е окрупнила в големите арендатори и фондове. „Останаха само единици, които притежават земя. Цените са високи, но и няма база за сравнение, защото не излизат на пазара. Земеделските производители имат свободни пари и търсят да купят земя до своите имоти. Затова са склонни да платят по-висока от пазарната цена. Преди четири-пет години съм купувал на 500 лева за декар, а сега купих на 3000, защото търся съседни на мои имоти“, добави Герганов, който обработва две хиляди декара.

По думите му на пазара са останали само неподлежащи на механизирана обработка земи. „Има такива, които предлагат необработваеми земи на цената на обработваемите и само подобни обяви стоят. Няма нещо, което да излезе на пазара и да не се продаде“, посочи Борислав Герганов.

Той каза още, че в Троянско има много необработваеми, пустеещи земи, които нямат никаква стойност.

По данни на териториалното статистическо бюро в Ловеч средната цена на сделките със земеделска земя през 2021-а година в областта е 694 лева на декар. От осемте общини в региона най-скъпа е земята в Луковит – 834 лева на декар, а най-ниска е в Троян - 510 лева на декар. В Ловеч декар земя се е продавал за 666 лева.

Инфлацията вдигна рекордно цените в Силистренско 

Инфлацията се отразява на земеделската земя в Силистренско и средната цена на декар вече е около 3500 лева. Това е една от най-високите цени в България, каза за БТА председателят на Областния съвет на земеделските кооперации в Силистра Боян Димов.

По думите му тенденцията към покачване е трайна и в края на миналата година е достигнат рекорд, като малък парцел земя в Силистренско се е продал на търг за 4200 лева на декар.

Според Димов цената на земята е изкуствено завишена, защото при настоящите цени на продукцията тя не може да се изплати като инвестиция. Въпреки това търсенето не спира, защото прекалено много хора търсят къде да инвестират парите си.

Практиката показва, че по-големите парцели се продават по-лесно и на по-висока цена. В масовия случай хората, които купуват земеделска земя я арендоват. Средната рента, която предлагат земеделските кооперации в региона е около 100 лева за декар, като миналата година една кооперация в Силистренско е платила по 130 лева на собствениците.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии