1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Икономист: Петролът по-евтин от преди година, а дизелът е с 45% по-скъп

Лъчезар Богданов от ИПИ: Свръхпечалбите на "Лукойл" са от порядъка на 100 млн. долара на месец

Старши икономистът на “Инстититут за пазарна икономика” Лъчезар Богданов публикува във фейсбук графика, която показва динамиката на цените на руския суров петрол „Уралс“ и цените на горивата у нас.

 "Графиката показва очевaдното - след началото на войната" "Лукойл" започва да реализира значителни печалби от продажбите си на българския пазар (и не само)", пише Богданов.

От публикацията става ясно, че от началото на 2021 г. до първата седмица на декември 2022 г. руският суров петрол поскъпва от 45 евро до 51 евро на барел - или около 12%. В същото време, безоловният бензин (цена преди акциз и ДДС) поскъпва с 94% (почти двойно!), а на дизелът – със 137%.

Снимка: Редакторски екип

"Още по-драстично е ако гледаме само изминалата година, особено и защото все търсим причини за високата инфлация в България. В първата седмица на декември 2022 г. цената на руския петрол е вече по-ниска от тази преди 12 месеца – 51 евро при над 64 евро в първата седмица на декември 2021 г. Цените на бензина обаче са с близо 20% по-високи, а на дизела – с над 45%! "Да припомним, че България издейства в рамките на ЕС дерогация от ембаргото за руски петрол в полза на „Лукойл“", пише Богданов.

Снимка: iStock

 “Руският петрол след началото на войната се продава с отстъпка от пазарната цена – ако сравним с „Брент“. Тя варира, но при стойностите досега можем да говорим за „свръхпечалби“ от над 100 млн. долара на месец", пише още Богданов.

Проследяваме динамиката на котировките на суровия нефт „Уралс“, преизчислени в евро и средните цени на дребно на българския пазар на бензина и дизела (преди облагане с акциз и данък) на седмична база. До началото на войната горе-долу цените на суровия петрол и цените в България се движат успоредно.

Снимка: iStock

След началото на войната кривите се раздалечават - цената на руския суров петрол се стабилизира и после спада значително, докато цените на горивата, които плащат българските потребители остава значително „отгоре“ – вижте защрихованото в сиво на графиката! "Картинката е мисля ясна – този марж е допълнителна печалба на руската петролна компания. Засега няма предложен ефективен механизъм поне част от „ползата“ от дерогацията да се върне към българските потребители или да постъпи в бюджета", обобщава икономистът.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии