1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Над 7 млн. тона нефтена суровина е преработила "Лукойл" през 2022г.

Над 7 млн. тона нефтена суровина е преработила "Лукойл" през 2022г.

Това е близо два пъти спрямо, преработеното количество от 2021 г.

Над 7 млн. тона нефтена суровина е преработила бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" АД през тази година. Произведени са 1,7 млн. тона високооктанов автомобилен бензин, 3,1 млн. тона дизелово гориво и 1,8 млн. тона други горива, специални продукти и полимери, казва БТА.

За сравнение през миналата година, заради пандемията, преработката на нефтени суровини е била 4,2 млн. тона. Данните обобщи днес Ильшат Шарафутдинов, председател на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД по време на Обществения съвет за партньорство, уточняват от пресслужбата на дружеството. 

Доставките на готова продукция за вътрешния пазар (автомобилни бензини А-95 и А-100, дизелово гориво, авиационно гориво, пропан-бутан и битум) съставляват 43% от общата продукция. Останалата част, става ясно от данните, се реализира зад граница.

В допълнение към асортимента за вътрешен пазар се добавят котелно гориво, реактивно авиационно гориво, корабно гориво, суровина за нефтохимическата промишленост, пропилен, полипропилен и сяра, за които няма пазар у нас. 

След инвестиция от 3 млрд. щатски долара в технологична модернизация и повишаване на екологичната и енергийната ефективност на рафинерията е постигната дълбочина на преработката до над 96% и индекс на Нелсън от 13, който е един от най-високите в света, е записано в отчета на дружеството, представен пред членовете на Обществения съвет за партньорство на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии