1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,617.9

Емил Хърсев: Външният дълг е пагубен за нас, може да изчезнем като нация 

Мнение

"Скрит дълг в чекмеджета". Така описа Хърсев похарчените 9 млрд. лв. през декември 2021 г.

Всяко увеличаване на външния дълг ме притеснява от моралната и стратегическа национална гледна точка, за това, че всеки един българин се ражда все по-задлъжнял, това е опасно. Това заяви финансовият експерт Емил Хърсев пред businessnovinite.bg. 

Той коментира предложеното от правителството ново увеличение на тавана на държавния дълг от 7,3 на 10,3 млрд. лв.

Хърсев подчерта, че страна приела веднъж политиката на отказ от самостоятелна парична политика, ограничение на паричното предлагане (т.нар. валутен борд или паричен съвет - бел. ред.) в системата на паричния съвет, т.е. забрана на Централната банка да рефинансира държавните банки, е особено чувствителна към задлъжнялост и за нея натрупването на дълг, е опасно. 

"Поради тази причина най-добрата политика, която десетилетия наред България е спазвала - строга финансова дисциплина. Политиката на широките пръсти особено, когато харчим за сметка на дълг вероятно е приемлива, но тя ще ни излезе солена утре", смята Хърсев. 

Той даде пример, че много нации са изчезнали - римляните, византийците, хазарите, а причината за това са тежки грешки в икономическата си политика.

"Това може да се случи и с България. Натрупването на задължения застрашава бъдещето на нацията. Това ни пречи да се развиваме. Това правителство ще остави сериозна следа в историята на българската задлъжнялост", каза финансистът. 

Държавата не ни изкарва парите, а бизнесът 

"Напълно е възможно да не бъде приета актуализацията на бюджета. При това положение ще се работи в рамките на приетия бюджет", каза Хърсев. 

Изказването му бе по повод вчерашната сага, свързана с напускането на коалицията на "Има такъв народ", поставила под въпрос приемането на актуализацията на държавния бюджет.  

Той коментира и това дали неприемането на актуализацията на бюджета ще повлияе на бизнеса и гражданите. "Абсолютно няма да повлияе. Държавата не изкарва парите, с които се храним. Това е работа на бизнеса, който след толкова нестабилност и трусове - пандемия, кризи, войни е абсолютно самостоятелен от държавата. Има само едни около 5-6% от него, които се хранят за сметка на държавните поръчки, но те в голямата си част в момента страдат, защото такива поръчки сега не се дават, а плащането по старите се бавят". 

По думите му всички бизнеси работят и няма намаляване на производството, в който и да е било отрасъл. 

"Напротив забелязваме увеличаване на производството поне по отчетни данни главно дължащо се на сериозно подобряване на цените в почти всички експортни отрасли на страната. Това е причината за увеличаване на износа", подчерта Хърсев. 

"Скрит дълг в чекмеджета"

"Абсолютно съм наясно как да били похарчени 9 млрд. лв. през декември 2021 г. Българската администрация има традиция от десетилетия да се трупа един скрит дълг в чекмеджетата", заяви финансистът. 

Той даде пример със здравеопазването, където според него се доставят лекарства, фактурите се издават, не се плащат, пъхат се в чекмеджетата, трупа се една задлъжнялост и в края на годината понеже се очакват излишъци, а след това се покриват тези задължения.

Автор: Ирина Евгениева

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии