1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Какво ще стане с лихвите по кредитите, когато влезем в еврозоната?

Какво ще стане с лихвите по кредитите, когато влезем в еврозоната?

Ако имате няколко кредита, е добре да ги обедините, съветва банкерът Десислава Арабаджиева

"Тъй като в момента нивата на лихвите в България са близки до тези в еврозоната, не очаквам, когато страната ни приеме единната валута, да има особени промени. По-скоро биха следвали нивата на лихвите на останалите държави от групата", това каза за businessnovinite.bg Десислава Арабаджиева, ръководител на отдел „Анализи и одобряване на кредитни продукти за физически лица“ във Fibank.

По думите й все още лихвите у нас са в ниските нива. „През септември месец при жилищните кредити беше отчетена рекордно ниска лихва. Лихвите тепърва ще започват да растат. Надяваме се да не стигат високи проценти. Нашите очаквания са лихвите да стигнат нива като тези в еврозоната“, добави тя.

Относно това дали на фона на кризата и повишаващите се лихви ще се увеличат и просрочените кредити, Арабаджиева каза, че към момента е трудно да се прогнозира това. „Предишната икономическа криза беше криза на ликвидността. Сега не е така, банковият сектор е стабилен и свръхликвиден, така че не очакваме да има затруднения и сътресения в тази насока“, добави тя.

„Както през последните дни чуваме, очакванията за високи битови сметки може би няма да се оправдаят. Надяваме се инфлацията догодина да се укроти. Това което мога да дам като съвет хората, които теглят кредит е да помислят за обединение на задълженията си. Натоварването, което изпитват хората с кредити, може да се облекчи“, посъветва Арабаджиева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии