1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Служителите от новото поколение са по-обърнати към себе си (ВИДЕО)

Служителите от новото поколение са по-обърнати към себе си (ВИДЕО)

За новите тенденции в компаниите разказват в поредицата "Корпоративни истории" Христо Борисов и Румяна Босева от ARS България

 

Компанията, за която ви разказваме в поредицата ни „Корпоративни истории“, има 25-годишен опит и присъствие на българския пазар. Тя може да се похвали с десетки експерти в различни сфери, с над 1000 корпоративни клиента, спечелени във времето, както и с повече от 200 хил. обслужени лица.

ARS България е ексклузивен кореспондент на глобалната Aon Corp, водещ доставчик на решения за управление на риска, застрахователно посредничество и услуги свързани с човешкия капитал.

Компанията има доказан опит в подобряването на резултатите на своите клиенти, като идентифицира и ограничава рисковете за тях и предоставя добавена стойност за бизнеса им.

За тенденциите в сектора разказват изпълнителните директори на ARS България, които са преди всичко добри партньори и приятели - Христо Борисов и Румяна Босева.

Румяна се присъединява към корпорацията през 2007 г. и израства постепенно в нея. В края на 2012 г. става управител - по онова време компанията все още е била собственост на Aon Corp.

„През 2017 г. тя претърпя известни трансформации, за да я познаваме днес каот ARS Bulgaria. Двамата с Христо поехме управлението на бизнеса“, разказва тя.

Борисов има богат опит в сферата в различни корпорации както у нас, така и навън. Той е в сектора на застраховането и риск мениджмънта повече от 30 години и има поглед върху начина, по който се променя цялата бизнес среда.

„Това е неизбежно. Комбинация от фактори трансформират облика на сектора. Затова и подходът трябва да бъде различен, особено към по-младите поколения, които навлизат на пазара на труда“, казва Христо.

ARS България следи международните практики, които въвежда и у нас. Компанията прави проучвания, за да отговори на потребностите както на клиентите си, така и на служителите. Такава е методологията, свързана с ангажираността на работещите в компанията.

„Това е динамичен фактор. Положително е, че в България тя е по-висока отколкото в други европейски страни“, казва Румяна.

Основната причина, която тя посочва, са поколенческите различия. Новото поколение е по-обърнато към индивидуалните си нужди, няма развито усещане за принадлежност, не се идентифицира с компанията.

„Това не ги прави по-малко ангажирани или по-лоши служители. Те просто имат други потребности, които ги мотивират“, казва още Румяна.

Съществено е какво ги „обвързва“ с компанията и работата в нея, така че работодателите да отговорят на интересите им. Затова и фокус в ARS България са придобивките. Служителите трябва сами да избират онова, което им е потребно, но е важно да се запази усещането, че работодателят показва отношение, също следва и целите на компанията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии