1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

ТЕКА – 100 години традииции и иновации (СНИМКИ)

Корпоративни истории
 

Стъпките, които следва тази компания, могат да послужат за вдъхновение на всеки предприемач на пазара

 

Да останеш в светлините на прожекторите в изключително конкурентна среда цели 100 години, е постижение, към което дори най-смелите не винаги се стремят.

Иновации от ТЕКА

Е, компанията, която ви представяме днес, не просто успява да запази имиджа си на водеща в сектора за домакинска техника и оборудване, но и непрекъснато създава „малки революции“ в кухнята, като разработва и патентова някои от най-често използваните уреди в нашето съвремие. Успехът е олицетворение на комбинацията от доказано успешни традиции с дързостта да търсиш новото, авантюристичното, авангардното. Няма точна формула, но стъпките, които следва TEKA, могат да послужат за вдъхновение на всеки предприемач на пазара.

Снимка: Teka

АКЦЕНТИ от историята на TEKA:

01.04.1924 – Карл Тилман отваря първата си фабрика за селскостопанска техника край малкия немски град Аслар.

1928 – Вили Тилман, брат на Карл, се присъединява като партньор, за да управлява фабрика за емайлирани фурни.

Снимка: Teka

1939 – Teka открива своята първа офис сграда. 

1942 – Компанията разполага с 90 служители, а само за няколко години след това те стават 1000.

1955 – Хелмут Клайн се присъединява като производствен мениджър, отговарящ за мивките от неръждаема стомана. Този вид продукт за дома е истинска революция и именно компанията е първопричината за тази революция. Мивките се продават под марката „Тилман и Клайн“. През сладващите години търговското наименование е съкратено до инициалите TK, което още по-късно се превръща по фонетичен път в Teka („Тека“).

1959 – компанията започва производството на газови готварски плотове от неръждаема стомана.

1964 – компанията  започва производството на мивки от неръждаема стомана в Сантандер, Испания, в сътрудничеството с братята Гомес Касусо.

Снимка: Teka

1965 – компанията започва да произвежда печки, фурни и миялни машини в Сарагоса, Испания, под бранда Lackey. Фабриката е окончателно придобита от Teka през 1977 г.

1966 – започва износът на продуктите Teka за други европейски пазари.

1968 – Teka произвежда първата в света мивка от неръждаема стомана за вграждане.

1970 – компанията започва производството на газови плотове в Сантандер.

1972 – Teka официално е лидер на испанския пазар за кухненски мивки – факт, отбелязан със специална рекламна кампания.

1973 – Вили Тилман се оттегля от водещата си роля в компанията, която става акционерно дружество. Д-р Клаус Граф е назначен за председател на

борда на директорите и ще ръководи компанията в следващите десетилетия.

1974 – Teka отваря офиси във Франция и Португалия. Марката ще стане сред водещите в Португалия.

1975 – компанията започва производството на абсобратори в Сантандер.

1975 - Основан е собствен хандабален отбор, популярен по-късно като Teka Santander. Компанията с малко прекъсване ще остане спонсор на клуба чак до 2008 г., който става няколко пъти шампион, а печели и Европейската купа и Световната клубна купа.

1976 – появява се Grupo Deportivo Teka – легендарен отбор в световното професионално колоездене, печелил 2 пъти едно от най-популярните състезания - Vuelta a España.

1997 – компанията започва производството на електрически фурни в Сантандер.

1978 – Teka патентова първия в света газов готварски плот за вграждане. До този момент уредите са се доставяли заедно с целите кухни, което било огромно неудобството за потребителите. Ето защо този продукт е поредното революционно решение в света на битовите кухненски уреди, а продажбите са повече от успешни.

1981 – Teka става първият спонсор на футболен клуб (Racing de Santander) в Испания с лого върху екипите на играчите. Първият мач е срещу Real Madrid на легендарния стадион Santiago Bernabéu. Спонсорството продължава до 1990 г.

1983 – компанията започва производството на първите стъклокерамични плотове в Европа едновременно в Испания и Германия. Събитието бележи разделянето на готварския плот от фурната, които дотогава се предлагат само като един цял комбиниран уред.

1984 – компанията е първата, която започва производството на микровълнови фурни в Европа. Фабриката е в Португалия. До този момент този вид уреди са били внасяни в Европа от САЩ, а цената им тогава е била около 3000 евро – на практика недостъпни за потребителите.

1986 – компанията мести централата си в Мадрид.

1987 – компанията започва да оперира и във Великобритания. През следващите 5 години открива фабрики в Белгия, Гърция, Мексико, Турция, Австрия и Полша.

1989 – компанията придобива завод за кухненски смесители, базиран в Майорка, Испания.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии