1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

„Интернет и хубав чай“: Модерен хижар привлича програмистите в планината (ВИДЕО)

„Интернет и хубав чай“: Модерен хижар привлича програмистите в планината (ВИДЕО)

През 2020 г. Николай подписва договор за наем и къде на шега, къде не - става „хижар“ по време на локдауна, когато планината е на практика затворена

„Ти изобщо не приличаш на хижар?“

Това бяха първите ми думи, когато срещнах Николай Луканов от хижа „Балканити“. Далеч от визията на костюмираните бизнесмени от центъра и далеч от представата ни за размъкнат и брадат хижар, Николай печели с чар и липов чай не само нас, но и бизнесите, които искат да създадат спокойно кътче в планината за изнесения офис на своите служители.

Снимка: Евгений Милов

Но как едно видимо градско момче, което визуално по нищо не се различава от програмистите на Paysafe, които пишеха дневната си доза код зад хижата, започва да се занимава с този бизнес.

„Всичко с хижата, като повечето неща в моя живот, започна случайно“, казва Николай.

През 2020 г. той подписва договор за наем и къде на шега, къде не - става „хижар“ по време на локдауна, когато планината е на практика затворена.

Снимка: Евгений Милов

„Това беше една моя мечта от доста години, свързана с другите дейности, с които се занимавах преди това – турове и екскурзии за чужденци в България. Реших, че ще търся нещо такова като едно перфектно допълнение“, казва той.

Снимка: Евгений Милов

Той казва, че хижата сама го е намерила, когато всички други дейности, върху които е бил съсредоточен са били стопирани поради пандемичните ограничения.

Докато немската овчарка на Николай - Рая, бяга около нас, той ни разказва и повече за особеностите на бизнеса си. По негови думи има няколко основни фактора, които привличат IT специалистите да изберат определена хижа, от която да работят - добър интернет, вкусно хапване и вкусен билков чай.

Снимка: Евгений Милов

„Търсят и уюта и спокойствието на природата. Хижата е заобиколена от гора и дървета. Друго си е в обедната почивка човек да може да отиде на разходка в гората, вместо да бяга в града, з ада си вземе нещо за хапване. Просто се оказа, че на хората им харесва. Те ни потърсиха“, добавя той.

Снимка: Евгений Милов
В случая на Paysafe те дори организират бригада от помощници – момчета, които цепят дърва и момичета, които правят красиви декорации.

Снимка: Евгений Милов

Николай открива, че голяма част от програмистите сега откриват предимствата на природата и често му задават въпроси, за това как се поддържа една хижа, какво го задържа в планината, от къде бере билките за чая, а и понякога дори за рецепти.

„Има много неща, които са чужди на хората, които си стоят вкъщи и рядко излизат от града“, казва още той.

Снимка: Евгений Милов
Повече за работата на Paysafe в хижата, можете да видите ТУК:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии