1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Защо SVB и Signature Bank се провалиха и кои сектори са засегнати?

Защо SVB и Signature Bank се провалиха и кои сектори са засегнати?

Според анализатори, колапсът на SVB няма да повтори финансовата криза от 2008г., но ще се усети в ключов сектор

Фалитът на SVB не създава значителен риск за европейската банкова система, според европейските институции. Анализатори също смятат, че световната финансова криза от 2007-2008 година няма да се повтори. Въпреки това ситуацията се следи отблизо. А анализатори в САЩ считат, че този фалит ще се усети в целия технологичен сектор. 

  • Кои отрасли са засегнати?
  • Има ли други банки, които са изложени на риск?
  • Какво означава колапсът на банката за лихвите?

Колапсът на Silicon Valley Bank вероятно ще се усети в целия глобален технологичен сектор през следващите години.  Инвеститори, казват пред CNBC, казаха, че може да има проблеми за стартиращите компании, които се опитват да получат достъп до своите средства и кредитни линии, за да плащат на работниците

 

Банка на Силиконовата долина  беше гръбнакът на много стартиращи компании и фондове за рисков капитал по света.  Ефектите от неговия колапс, най-големият банков фалит след финансовата криза от 2008 г., вероятно ще се усетят в технологичния пейзаж в световен мащаб през следващите години. 

 

 

 Американските регулатори затвориха SVB в петък и поеха контрола върху нейните депозити.  След това регулаторите казаха в неделя, че вложителите в SVB ще имат достъп до парите си в ход, насочен към спиране на по-нататъшното заразяване. 

 

SVB се опита да събере пари, за да покрие загуба от продажбата на активи, засегнати от по-високите лихвени проценти.

 

Мълвата за проблемите накара клиентите да се надпреварват да теглят средства, което доведе до криза с наличните парични средства.

Властите също така поеха и Signature Bank в Ню Йорк, която имаше много клиенти, занимаващи се с криптовалута, и се смяташе за най-уязвимата институция от подобно банково бягство.

 

Снимка: Reuters
И SVB, и Signature Bank са специализирани в един сектор. Те също бяха прекалено изложени на активи, чиито стойности бяха подложени на натиск от нарастващите лихвени проценти, пише BBC. 

Но епизодът има потенциала да повлияе на света на технологиите по няколко начина, от затрудняване на стартиращите компании да набират средства до принуждаване на фирмите да променят своя бизнес модел, според инвеститори и анализатори, които говориха с CNBC. 

„Последното нещо, от което се нуждаехме“

 

Снимка: Reuters
SVB беше от решаващо значение за растежа на технологичната индустрия не само в САЩ, но и на места като Европа и дори Китай, се казва в материал на CNBC. 

40-годишната институция имаше тясна връзка със света на технологиите, предлагайки традиционни банкови услуги, както и финансиращи компании, които се смятаха за твърде рискови за традиционните кредитори.  SVB предоставя и други услуги като кредитни линии и линии за стартиращи фирми.  

Когато времената бяха добри, SVB процъфтяваше.  Но през последната година Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти, което навреди на някогашния технологичен сектор.  Средата за финансиране стана по-трудна за стартиращи фирми в САЩ, Европа и другаде. 

Колапсът на SVB дойде в вече труден момент за стартиращите инвеститори. 

 „Цялата тази работа с банката на Silicon Valley Bank е последното нещо, от което се нуждаехме и беше напълно неочаквано“, каза Бен Харбург, управляващ партньор на базирания в Китай фонд за рисков капитал MSA Capital в Пекин, пред CNBC.

Silicon Valley Bank
- която се специализира в кредитиране на технологични компании - беше закрита от американските регулатори, които конфискуваха нейните активи в петък. Това беше най-големият фалит на американска банка след финансовата криза през 2008 г.

Кои други банки са изложени на риск?

Банковите акции в САЩ, Азия и Европа се сринаха след колапса на SVB и Signature Bank, тъй като инвеститорите се тревожеха за общото състояние на банковия сектор.

По-малките кредитори в САЩ бяха особено засегнати, въпреки че акциите им се повишиха във вторник. Първоначалната разпродажба дойде, въпреки че те увериха клиентите, че имат достъп до достатъчно пари, за да могат да се предпазят от шокове.

Инвеститорите се притесняват, че фалитът на двете банки е знак за проблеми в други фирми.

Тъй като повечето банки разпределят експозицията си в много сектори и също така разполагат с много пари в брой, предположението е, че рискът за останалата част от банковия сектор е нисък.

Провалите обаче подчертаха факта, че много банки са по-рискови, отколкото може да изглеждат, тъй като много от тях ще претърпят загуби от инвестициите си в държавни облигации, тъй като лихвените проценти скочиха, натискайки стойността им надолу.

Това е перспектива, за която инвеститорите се събуждат през последните дни и е една от причините банковите акции да паднат. 

Кои отрасли са засегнати?

SVB е ключов кредитор за бизнеси в начален етап, така че колапсът му доведе до опасения за косвен ефект върху много други индустрии, от климатичните технологии до медицинските изследвания. 

Компанията е банков партньор за почти половината от американските технологични и здравни компании, които се листват на фондовите пазари миналата година. 

Снимка: Reuters

И въпреки че британското подразделение на SVB беше малко с малко над 3000 бизнес клиенти, колапсът му би създал „сериозен риск за някои от нашите най-обещаващи компании в технологиите и науките за живота“, каза британският министър на финансите Джереми Хънт. 

Една компания, която беше обхваната от последствията, беше базираният в САЩ онлайн пазар за занаяти Etsy. 

Снимка: Reuters

През уикенда компанията каза, че е имала забавяне в издаването на плащания към някои продавачи, свързани с колапса на SVB. 

В него се казва още, че екипите „работят денонощно, за да приложат решение“. 

Какво означава колапсът на банката за лихвите?

Снимка: Reuters
Федералният резерв агресивно повишава лихвените проценти, за да се опита да забави икономиката, а оттам и инфлацията. Но нарастващите лихвени проценти бяха отчасти виновни за тази криза. 

Цифрите във вторник показаха годишна инфлация в САЩ от 6% през февруари, като постоянно по-високите цени подчертават предизвикателството за Фед.

Сега има обща нервност сред инвеститорите относно това къде може да се появи следващата криза, причинена от повишаващите се лихви.

Кой ще бъде изложен на риск? Някои инвеститори и финансови анализатори дори спекулират, че Федералният резерв ще спре да повишава лихвените проценти в отговор на събитията от последните няколко дни или дори ще започне да намалява.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии