1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Фалира 16-та по големина банка в САЩ

Фалира 16-та по големина банка в САЩ

Това е първият фалит на голяма банка в САЩ, след финансовата криза от 2008г.

Фалиралата Silicon Valley Bank е банка фокусирана върху финансиране на стартъпи. Тя се превърна в най-голямата банка която фалира в САЩ след финансовата криза от 2008г., предава Reuters.

Снимка: Reuters

Банковият регулатор в Калифорния затвори банката в петък и назначи FDIC (Федералната корпорация за гарантиране на депозиците) като синдик за разпореждане с активите й. Световните агенции определят фалита на банката като изненадващ. Внезапният срив, разтърси световните пазари и остави милиарди долари на компании и инвеститори блокирани, пише Reuters.

SVB се оценява като 16-та по големина банка в САЩ, с активи около 209 млрд. долара. Не е ясно обаче колко от депозитите там са над гарантирания лимит в САЩ  от 250 000 долара, но предишни регулаторни доклади показаха, че много сметки надвишават тази сума, казва CBC News. 

Фалитът на Silicon Valley Bank първият на голяма от 2008г. насам, когато заради след като ценните книжа, обезпечени с ипотека, свързани с необмислени жилищни заеми, а паниката на Уолстрийт доведе до фалита на Lehman Brothers, фирма, основана през 1847 г.

Малък шанс хаосът да се разпространи

 

Снимка: Reuters
Вероятността хаосът да се разпространи в по-широкия банков сектор е малка, пише CBC news.  Най-големите банки - тези, които е най-вероятно да причинят икономически срив - имат здрави баланси и много капитал.

Белият дом каза, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън „наблюдава отблизо“ ситуацията. Администрацията се опита да увери обществеността, че банковата система е много по-здрава преди последната криза. 

 „Нашата банкова система е на фундаментално различно място, отколкото беше преди десетилетие“, каза Сесилия Рауз, председател на Съвета на икономическите съветници към Белия дом.

Централният офис и всички на SVB ще отворят на 13 март, а вложителите ще имат достъп до застрахованите си депозити, съобщиха от FDIC.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии