1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Кои са най-слабите валути в света тази година

Финанси

Кризи продължават да тормозят три големи икономики

От началото на годината руската рубла е поевтиняла с близо 30% спрямо долара и в резултат се е превърнала в една от трите най-слаби валути на развиващите се пазари. Преди три дни рублата поевтиня до ниво над психологическата граница от 100 рубли за 1 щатски долар.

Така от началото на тази година рублата е станала с близо30% по-слаба, което я прави една от трите най-слаби валути на развиващите се пазари, заедно с турската лира и аржентинското песо.

Една от причините за спада е значителният отлив на чуждестранна валута и влошаването на външнотърговските условия поради санкциите, наложени на Русия след инвазията й в Украйна преди 532 дни.

Малко след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. курсът на долара на Московската борса достигна 120 рубли (а в обменните бюра – дори повече). Но след това валутният курс започна да се стабилизира, което продължи до 29 юни, когато валутите не само преминаха предвоенното ниво, но и достигнаха стойностите от 2014 г: – 50 рубли за долар и 52,7 рубли за евро.

Снимка: iStock

Слабата рубла обаче е в помощ на руската икономика, защото ще увеличи инфлацията и ще помогне за напълването на бюджета, страдащ от 40% срив на доходите от нефт и газ.

През юни тypcĸaтa лиpa ycĸopи cвoя cпaд дo нoви peĸopдни дънa, oбeзцeнявaйĸи ce caмo в paмĸитe нa чacoвe c нaд 7% cпpямo щaтcĸия дoлap и eвpoтo.

Typcĸaтa лиpa вeчe ce oбeзцeнявa c нaд 10%, oтĸaĸтo Mexмeт Шимшeĸ бeшe нaзнaчeн зa финaнcoв миниcтъp oт Epдoгaн. Oт нaчaлoтo нa гoдинaтa тypcĸaтa вaлyтa пъĸ пoeвтинявa c около 20%.

Аржентинското песо се срина поради скока на инфлацията в страната. Към юни обменният курс USD/ARS скочи до връх от 230.54, най-високото ниво в историята. Той се е повишил с повече от 96% през последните 12 месеца и 900% през последните пет години.

Въпреки добрите си почви и успешния износ на редица култури, икономиката на Аржентина се олюля след няколко финансови кризи през последните няколко десетилетия. Сега тя преминава през голяма криза, която доведе до срив на валутата и скок на инфлацията. Последните данни показват, че индексът на потребителските цени в страната е скочил до 108.8% през април. Инфлацията беше 40% в разгара на пандемията от Covid-19.

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии