1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Руската рубла се срина, Кремъл обвинява Централната банка

Свят

Руската валута падна под 100 рубли за един долар

Руската рубла поевтиня днес до ниво над психологическата граница от 100 рубли за 1 щатски долар, информира БТА, цитирайки Reuters. 

Това е най-ниското равнище на руската валута спрямо долара от около 17 месеца. Тя загуби приблизително 30 на сто от стойността си спрямо американската валута, откакто управляващите в Москва предприеха военната инвазия в Украйна през февруари 2022 г., посочва Ройтерс. 

"Слабата рубла усложнява структурната трансформация на икономиката (на Русия - бел.ред.) и се отразява негативно върху реалните доходи на населението й. В интерес на руската икономика е рублата да е силна", заяви Максим Орешкин, който е икономически съветник на руския президент Владимир Путин. 

Руската централна банка посочва, че причина за резкия срив на рублата тази година е свиването на търговския баланс на страната. Излишъкът по текущата сметка на Русия намаля с 85 на сто на годишна основа през първите 6 месеца на годината, отбелязва Ройтерс. 

През миналата седмица бяха огласени предварителни данни на руското финансово министерство, според които бюджетният дефицит на Русия през първите 7 месеца на годината достига до близо 2,82 трилиона рубли (близо 28 милиарда долара) или приблизително 1,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

За първите 7 месеца на 2022 г. Русия отчете бюджетен излишък в размер на 557 милиарда рубли, но значителните разходи за военната й инвазия в Украйна и санкциите на западните страни, които ограничават приходите на Москва от износа на природен газ и петрол, оказват натиск върху руския държавен бюджет.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии