1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Кога и защо да рефинансираш кредита си?

Финанси

Плюсове и минуси при рефинансирането на кредит

                                                Платен материал

Рефинансиране на кредит е възможност, която ти позволява да замениш съществуващия заем с нов. Това потенциално може да намали лихвения процент и цялостната цена или да промени месечната вноска или срока за погасяване на заема.

На теория звучи добре. Как обаче работят нещата на практика? Не винаги рефинансирането на кредит е добра идея.

Снимка: AdobeStock
Кога рефинансирането на кредит има логика?

Рефинансиране на кредит има смисъл в случаите, в които може да ти спести пари. Сценариите и вариантите за това са много, но в някои случаи може да доведе до значителни спестявания. Ето кои са те:

Имаш по-добър кредитен рейтинг

Както вероятно знаеш, кредитният рейтинг е ключов фактор за финансовите институции при взимане на решение за отпускане на заем на даден клиент.

Ако в миналото си имал по-лоша кредитна история, възможно е да си получил одобрение за „по-скъп“ заем.

В случай, че си успял да подобриш кредитната си история, можеш да рефинансираш заема си и да предоговориш условията с финансовата институция.

Доходите ти са намалели

Никой не може да е сигурен в размера на доходите си за дълъг период от време.

Ако доходите ти са намалели поради една или друга причина, и искаш да адаптираш размера на месечната вноска, добър вариант е да рефинансираш кредита си. Чрез удължаване на срока за погасяване, ще можеш по-спокойно да покриваш задълженията си.

Имай предвид, че удължаването на срока на кредита може да не е по-изгодно в дългосрочен план. Това обаче не означава, че не е добра стратегия, когато имаш нужда да си стъпиш на краката.

 

При нужда от допълнителни средства, винаги можеш да поискаш рефинансиране на кредита си вместо да теглиш нов.

Това ще ти осигури допълнителните пари и в същото време няма да трябва да мислиш за два, три заема, а всичко ще е обединено в един.

Този вариант може да ти спести и от такси в дългосрочен план.

Предимства при рефинансиране на кредит

Какви предимства ще има рефинансирането на кредита зависи от целта ти. Въпреки това, най-често те се крият в получаването на по-нисък лихвен процент, избягване на наказателни и други такси и като цяло - общото намаляване на цената на заема.

Нека разгледаме всяко едно предимство в детайл:

Когато рефинансираш кредит, може да получиш по-нисък лихвен процент

В случай, че текущият заем е теглен във време, в което лихвите са били по-високи, сега условията може да са по-изгодни. Проучи внимателно възможностите.

Важно е да имаш предвид, че лихвеният процент не е единственият параметър, който определя цената на заема. Проучи годишният процент на разходите, таксите, възможностите за предсрочно погасяване и други.

Можеш да изплатиш кредита си по-бързо

Тук става въпрос за ипотечни или други заеми. Ако искаш да намалиш срока на кредита, можеш да го рефинансираш и да правиш по-големи вноски и да намалиш цялостната цена на кредита.

Друг вариант това да се случи е да внасяш директно пари по главницата. Така общият размер на дължимите лихви ще се намали. Ако не можеш ефективно да спестяваш пари, тази опция няма да проработи за теб.

Можеш да намалиш или удължиш периода на изплащане на кредита

В живота има различни ситуации и понякога плановете се разминават с реалността. Ако имаш нужда да намалиш размера на вноската си или да удължиш периода на кредита, рефинансирането е добра опция.

Това ще ти даде повече свобода да действаш и да балансираш финансовото си състояние.

Фиксираш лихвения процент

При икономическа несигурност, можеш да помислиш да рефинансираш кредита си с такъв с фиксирана лихва. Така ще си гарантираш по-голяма стабилност на плащанията и ще се застраховаш от евентуално повишаване на лихвите.

Недостатъци при рефинансиране на кредит

Рефинансирането не винаги е добър вариант. Преди да направиш тази крачка, важно е да си наясно с тях. Сред недостатъците на рефинансирането могат да бъдат:

  • Допълнителни такси при теглене на кредита.
  • Потенциално повишаване на лихвения процент, ако новият кредит не е с фиксирана лихва.
  • Необходимо е да се отдели време, за да се проучат различните финансови институции и условията, които те предлагат.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии