1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Какво е Web3 при плащанията и какъв ефект би имало в близко бъдеще

Финанси

Според експертите потребители също трябва да бъдат обучени, за да наясно с новите технологии и промени

Web3 плащанията представляват децентрализирани трансакции, защитени с блокчейн технология. При тях не се използват посредници.
През 2023 г. много потребители са ползвали децентрализирани парични преводи, особено в gaming индустрията. 
Ако се върнем назад в историята, разплащателните компании, например, са работили дълги години с фиатни пари, но в момента дават възможност на потребителите да плащат с цифрови активи. Стремежът им е да осигурят по-безпроблемни процеси при превалутирането на фиатни и дигитални активи, казват от Paysafe
В миналото потребителите, които не са имали дигитални активи, е трябвало да преминат през много сложни стъпки, за да имат Web3 токени. Това е една от приликите с първите онлайн плащания през 90-те. Потребителите, които за първи път са искали да си поръчат пица и да платят онлайн, са имали доста спънки
Влиянието на регулациите
Регулациите играят важна роля за успеха на Web3 във всяка юрисдикция, но особено в нововъзникващите такива. Юрисдикциите с по-прогресивен подход към Web3 и цифровите активи са водещи по отношение на привличането на иновативни компании. Задължителен аспект е и изграждането на прогресивна регулаторна рамка, която насърчава иновациите, осигурявайки същевременно усещане за сигурност за потребителите и инвеститорите.
Липсата на яснота оказа реално въздействие върху Web3. През 2023 г., особено в САЩ, има изобилие от инвеститори, компании, стартъпи и потребители, които чакат да получат регулаторна яснота. Защитата на потребителите е ключова и начинът, по който се прилага законодателството в бързо развиващи се пространства като дигиталните активи, трябва да бъде адаптиран. Жизнените цикли на технологията са съкратени, особено с помощта на AI, както се видя през изминалата година. 
Предизвикателствата пред Web3, дигиталните активи и гейминга
Преодоляването на пропастта между традиционния свят на финансовите плащания и новия дигитален свят ще продължи да бъде приоритет при Web3, дигиталните активи и фиатните пари. Този процес може да отнеме няколко години, дори и десетилетие - подобно на преминаването от физически плащания към онлайн такива. Ключов аспект ще бъде степента на усвояване на технологиите, като тя ще може да ускори този процес.
Регулациите са фактор за приемането на плащанията в Web3. Ще има и период на обучение за потребителите и бизнеса, докато се запознаят напълно с технологията.
Оперативната съвместимост между блокчейн, фиатните пари, цифрови активи и Web3 продължава да бъде огромно предизвикателство, като на ежедневна база има нови промени.
Въпреки постоянната работа върху Web3, все още не сме достигнали оптимален начин, по който може да се използва блокчейн технологията. Скоростта на трансакциите, претоварването на мрежата и други предстои тепърва да се подобряват. 
Според експертите потребители също трябва да бъдат обучени, за да наясно с новите технологии и промени. Процесът може да бъде подпомогнат с нарастването на активността в Web3, с повече DeFi решения, приложения и видеоигри, базирани на блокчейн, добавят те. 
Наблюдава се миграция на Web2 игри към Web3, като  се очаква да има повече инвестиции и възприемане от потребителите на Web3 игрите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии