1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Крипто търговия: Бързо обяснение, защо хората я харесват и защо я мразят

Крипто търговия: Бързо обяснение, защо хората я харесват и защо я мразят

В тази статия ще отговорим на трите най-важни въпроса относно крипто търговията. Какво е това? Какво я прави полезна? И какви са опасностите?

В тази статия ще отговорим на трите най-важни въпроса относно крипто търговията. Какво е това? Какво я прави полезна? И какви са опасностите?

Снимка: iStock

Тази статия не е дефинитивно ръководство за това как да търгувате с криптовалути, а преглед, с цел да образова онези, които се интересуват.

Да започнем с дефиницията

Криптовалутата, или просто крипто, е вид дигитална валута. Първият крипто прототип, прекратената валута „ecash“, е измислена от американския изобретател Дейвид Лий Чаум през 1983 година. За разлика от фиатните валути, криптовалутата се описва като децентрализирана, разчитаща на блокчейн технологията. То получи името си заради практика, наречена криптография; създаването, проверката и транзакцията на валутата състои от сложно кодиране.

Базата данни за транзакции за крипто се нарича блокчейн, групи от свързани данни. Представете си блокчейн като разпределена счетоводна книга, което означава, че е ограничена в онлайн сферата, а не до фиксирано местоположение. Казано по-просто, криптографията са парите, а блокчейнът е институцията, държаща тези пари. Блокчейнът се валидира чрез процес, наречен "копаене на крипто", при който компютри (миньорите), потвърждават критериите за транзакцията.

Крипто пазарът е категоризиран като пазар с висок риск. Причината, че пазарът е с висок риск, е защото честите промени в цените могат да доведат до нестабилност, така оставят продавачите в опасност да продават на загуба. За разлика от традиционното инвестиране, този вид търгуане изисква хората да бъдат малко-по агресивни и винаги да наблюдават пазара. Най-добрият аналог на крипто търговията е търговията с други фиатни валути. Купувате чужда валута, чакате стойността да се повиши, след което я търгувате с печалба. Търговията с криптовалути е точно такава.

Снимка: iStock

Кратко обяснение как да търгувате

За да търгувате с крипто, трябва да се регистрирате в крипто брокер като Coinbase, TradeStation или Robinhood. Уверете се, че сте прочели условията и комисионните, преди да създадете профил. Силно се препоръчва да инвестирате само реалистична сума и да имате инвестиционна стратегия.

Не забравяйте, че няма такова нещо като сигурна инвестиция. Винаги има шанс за провал, голям или малък. Така че бъдете готови и за двете.

След като сте избрали брокер и сте създали профила си, можете да добавите средства с карта или банкова сметка, да закупите криптовалути по ваш избор и да започнете да търгувате. Процесът е сравнително лесен, така че можете да започнете да търгувате в същия ден, в който сте отворили профила си. Ако искате да търгувате валутата в дългосрочен план, придобийте софтуерен или хардуерен портфейл и никога не разкривайте информация относно вашата криптовалута. Помислете за придобиване на „студен“ портфейл (офлайн) като допълнителна защита от хакери. 

Снимка: iStock
Позитивите на крипто търговията

 • Лесният достъп до крипто пазари позволява на различни хора да инвестират и да се възползват от пасивен доход. От истории като милионера SlumDoge Глаубер Контесото, до скромния успех на Джеймс Сайе, който му помогна да си купи приключение до Исландия - хора от целия свят са видели някакъв успех с крипто;
 • Крипто транзакциите са бързи, което ги прави удобни, ако искате да изпратите пари на приятел или роднина, или за внезапна покупка. Има над 250 големи компании, които приемат крипто;
 • Крипто валутите могат да се съхраняват в онлайн портфейл на телефона ви, премахвайки необходимостта от хартиена валута, като същевременно съхранявате финансите си на едно, удобно място;
 • Адаптирането на дигитална валута също обезкуражава производството на печатни пари;
 • Печалбата чрез крипто търговия може да отвори няколко други бизнес възможности;
 • Освен това, търговията с крипто е начин да диверсифицирате инвестиционното си портфолио и да разпределите риска. Крипто може да служи като резерва в случай, че другите ви инвестиционни опции куцат;
 • В книгата "The 'get it done in a hour' guide to cryptocurrencies, авторът Ник Кинг описва децентрализацията и блокчейните с: "Но има ключова разлика между базата данни на вашата банка и блокчейн. Вашата банка може да излезе офлайн, защото буря прекъсва захранването на нейния център за данни или хакер изключва системите ѝ. Блокчейн се съхранява на хиляди компютри по целия свят, всички свързани с интернет, което го прави изключително устойчив на повреда. Това се нарича децентрализация". Идеята, финансовата информация да се съхранява в различни системи може да звучи страшно, но децентрализацията и блокчейн технологията (които включват няколко слоя сигурност) правят валутата малко вероятно да бъде открадната или копирана. Блокчейн системата е „peer to peer“ вместо централна система, което означава, че всеки един компютър действа като сървър. Няма централен компонент, така че системата (и по този начин парите) винаги ще бъдат достъпни.

Снимка: iStock

Отрицателните аспекти на криптовалутите

 • Има няколко случая на измана и рансъмуер, включващи криптовалути, най-вече съдебното дело на Сам Банкман / FTX.
 • Крипто компаниите могат да защитят потребителите, като замразят акаунтите на подозрителни профили и сигнализират за измамни крипто портфейли, като им попречат да имат достъп до другите крипто платформи. Въпреки това, няма начин да отмените крипто плащане.
 • Често срещаните крипто измами включват фишинг и фалшиви крипто портфейли, като фалшива версия на MetaMask.
 • И въпреки че няма външни системи, регулиращи криптовалутите, все още има възможност за намеса на правителството.
 • Международното Списание за развитие на селските райони, околна среда и здравни изследвания публикува документ през 2023 г., в който се посочва, че копаенето на криптовалути консумира прекалено много енергия, който значително увеличава количеството консумирани горива.
 • Крипто брокерите са постоянна мишена за хакери. Има няколко статии как големи брокери губят милиони от хакери, като например Ronin Network, която загуби 615 милиона долара от севернокорейска хакерска група.
 • Провалът на няколко крипто проекта и лудории на инфлуенсъри, като Бен Армстронг, известен преди като BitBoy Crypto, известен с предполагаемите си връзки с "мафията", намали доверието на обществеността в криптовалутата.
 • С всяка история за успех винаги има история, включваща провал. Малко хора са направили забележима печалба с крипто.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии