1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Фалшиви крипто приложения измамиха стотици инвеститори 

Финанси
 

Тези приложения често използват името и логото на законни компании

Фалшиви крипто приложения измамиха инвеститори с над 42 млн. долара за по-малко от година, съобщава CNBC, позовавайки се на информация от Федерално бюро за разследване на САЩ. 

Измамени са 244 инвеститори чрез измамни мобилни приложения, които се представят за легитимни платформи за инвестиране в криптовалута. 

Ново проучване на ФБР показва, че киберпрестъпниците се опитват да спечелят пари и да се възползват от нарастващия интерес както към мобилното банкиране, така и към крипто инвестирането.

 

От октомври ФБР наблюдава измамници, които се свързват с американски инвеститори с измамни предложения за инвестиционни услуги в криптовалута и убеждават тези инвеститори да изтеглят фалшиви мобилни приложения. Тези приложения често използват името и логото на законни американски компании, а измамниците създават фалшиви уебсайтове с тази информация, за да измамят инвеститорите.

Как става се случва измамата

Киберпрестъпниците убеждават жертвите си да изтеглят фалшиво приложение, което използва името и логото на истинска американска финансова компания и да депозират своята криптовалута в портфейл, свързан с приложението, казва ФБР.

Когато няколко жертви се опитат да изтеглят средствата си от измамното приложение, те получават имейл, подканящ ги да платят данъци върху инвестициите си, преди да изтеглят парите си. След като платят „данъка“, инвеститорите не могат да изтеглят средствата си.

Повече от 46 000 души са загубили над 1 милиард долара от крипто измами от началото на 2021 г., според данните за защита на потребителите на Федералната търговска комисия.

Криптовалутата се очертава като често срещан метод за измамниците да крадат парите на хората поради няколко основни причини - няма банка или друг централизиран орган, който да маркира подозрителни транзакции, направени с криптовалута. 

Крипто трансферите не могат да бъдат отменени, което означава, че след като парите изчезнат, те са изчезнали завинаги.

Как да защитите парите си от крипто измамници

Внимавайте с изтеглянето на инвестиционни приложения, особено ако не го познавате или никога не сте срещали човека, който ви кани да го изтеглите. Не се доверявайте напълно преди да дадете личната си информация. 

Уверете се, че приложението е легитимно, преди да го изтеглите, и потвърдете, че компанията зад приложението действително съществува и предлага услуги за криптовалута, добавят от ФБР. 

Ако подозирате, че може да сте били измамени чрез фалшиви приложения за инвестиране в криптовалута, свържете се с властите чрез Центъра за жалби за интернет престъпления.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии